banner stozer cz sinj

‘Ne dajmo Gredu’ o novom eksploatacijskom polju

Autor/ica
Objavljeno: 8 siječnja, 2020
Stipanovica greben zapad

Građanaska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu’ obavijestila je javnost o rješenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike, objavljenog 28.8.2018. godine kojom je projekt eksploatacije gipsa ‘Stipanovića greben’ u Glavicama prihvatljiv za okoliš.

Iz građanske inicijative ‘Ne dajmo Gredu’ ističu kako investitor Draga-Sadra d.o.o. planira eksploataciju gipsa na novih 13 ha u Smradovu u Glavicama, uz dodatnih 33 kamiona dnevno te će čak 43ha tla biti trajno zaposjednuto!

U Studiji utjecaja na okoliš je navedeno sljedeće:

– povećanje buke će utjecati na kvalitetu života stanovništva u kućama u neposrednoj blizini EP (str. 159/271)

– vrijednost nekretnina stanovnika u neposrednoj blizini zahvata će se smanjiti, što će se odraziti na smanjenje standarda života lokalnog stanovništva (str. 159/271)

– za očekivati je da će se razviti nezadovoljstvo lokalnog stanovništva (str. 159/271)

– utjecaj na krajobraz će biti trajan i negativan i ocjenjuje se kao iznimno visok (str. 171/271)

– stanovnicima će se umanjiti kvaliteta života (str. 159/271)

– povećanje kamionskog prometa će negativno utjecati na percepciju lokalnog stanovništva (str. 159/271)

– razine buke će biti više od najviše dopuštene za dnevno razdoblje na referentnim točkama naselja Stipanovići i Labrovići (str. 181/271)

– zahvat je vrlo blizu građevinskog područja (najbliže 2,5m) dok su prvi objekti na udaljenosti od 15m (str. 91/271)

Cijeli postupak je prošao, tvrde u građanskoj inicijativi, duboko ispod radara javnosti te najviše žalosti kako se ovi postupci mogu odvijati bez obavještavanja lokalne zajednice i njezinog sudjelovanja u tome.

Investitor nije niti pokušao komunicirati sa lokalnom zajednicom o samom projektu, ponuditi zauzvrat sadržaje za djecu, društveni dom i sl., premda ništa od toga ne može nadoknaditi katastrofu koju će ovo eksploatacijsko polje donijeti mještanima Glavica.

Poznato je da već postojeće eksploatacijsko polje ‘Stipanovića-greben zapad’, višestruko manje od novih 13ha kamenoloma, narušava kvalitetu života i uništava usjeve prašinom.

‘Možemo samo zamisliti kakav će utjecaj imati novo eksploatacijsko polje na poljoprivredu, što se u Studiji utjecaja na okoliš uopće nije dotaklo. Također, uništiti će se krajolik po kojemu su Glavice dobile ime što predstavlja i kulturocid’, tvrde članovi Inicijative.

Pitaju se kakav zahvat treba biti da bi bio neprihvatljiv za okoliš te kakva će biti kvaliteta života u Glavicama ako uz 2 kamenoloma na Stipanovića grebenu zaživi i planirani na Gredi?

Ovim priopćenjem također naglašavaju kako Građanska inicijativa ‘Ne dajmo Gredu’ proširuje svoje djelovanje i protiv ovog sramotnog projekta, čija korist, tvrde, ide u džepove pojedinaca naspram štete većine.

S obzirom da je projekt odobren unatoč činjenicama navedenim u Studiji utjecaja na okoliš, sumnjaju u transparentnost postupka te će ispitati sve pravne aspekte i tražiti odgovore od nadležnih koji su odlučivali o tome.

Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike  možete pogledati OVDJE

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh