ALKARIC

Obavijest proizvođačima rakije

Autor/ica
Objavljeno: 10 rujna, 2013

pecenje_rakije

Poljoprivredno-savjetodavna služba Grada Sinja uputila je obavijest za sve one koji će ove jeseni u svojim kotlovima peći rakiju za vlastite potrebe. Naime, svi mali proizvođači moraju se registrirati kako bi izbjegli stroge zakonske sankcije.

Proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića, u ovom slučaju pečenje rakije, regulirano je Zakonom o trošarinama i Pravilnikom o trošarinama. Malim proizvođačem jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, odnosno potrebe članova kućanstva. Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40% alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi.

Plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla, pa je tako za kotao do 100 litara trošarina 100 kuna, a za kotlove većeg volumena 200 kuna.

Iz sinjske Poljoprivredno-savjetodavne službe napominju kako trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu i svi oni se moraju registrirati. Sve poslove oko registracije i naplate trošarina vodi Carinska uprava sa nadležnim carinskim uredima. Za područje Splitsko-dalmatinske županije zadužen je Carinski ured Split, Odjel za trošarine, gdje se vlasnici kotlova i osobe koje peku rakiju moraju prijaviti najkasnije 8 dana prije početka pečenja rakije. Sve potrebne informacije mali proizvođači jakij alkoholnih pića mogu dobiti pozivom na broj Carinskog ureda 342-124.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh