semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Obilježavanje 27. obljetnice ‘Cro angels’

Autor/ica
Objavljeno: 31 svibnja, 2018
cro_angels_dicmo1

Prigodnim programom sutra, 01. lipnja u Hrvacama će se obilježiti 27 godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.

Program će početi u 9,30 sati polaganjem vijenaca poginulim i preminulim pripadnicima postrojbe na spomenike u Ruminu i na Alebića kuli. Nakon toga u crkvi Gospe žalosne od 10 sati služit će se misa za poginule i umrle pripadnike postrojbe. Nakon svečane euharistije, kod spomenika Domovinskog rata u Hrvacama upriličiti će polaganje vijenaca i paljenje svijeća te prigodni program. Svečanost obilježavanja 27. godišnjice ‘Cro angelsa’, koje se ove godine obilježava pod pokroviteljstvom Općine Hrvace, nastavit će se prigodnim druženjem u restoranu ‘Kennedy’ u Potravlju.

Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju na predjelu ‘Predvojnička’ postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Poslije toga pripadnici postrojbe su u školi u Otoku imali pripreme za ratne dane koji su uslijedili. Bio je to početak velikog ratnog puta slavne postrojbe.

Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ ili ‘Sinjska bojna’, a ostavila je neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave. Tim putem prošlo je 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine, od posljedica rata umrlo je 16 pripadnika, a njih preko 280 ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata.

Organizator obilježavanja je Udruga veterana 2. bojne ‘Hrvatski anđeli’, koja poziva sve pripadnike postrojbe, ostale branitelje i građane da se pridruže zajedničkom obilježavanju 27. godina od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh