Obilježavanje 70-te obljetnice stradanja iz 1944.

Autor/ica
Objavljeno: 26 ožujka, 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Izvor: Odbor za obilježavanje 70. obljetnice stradanja iz 1944.

Ove se godine obilježava 70 godina od kako su pripadnici njemačkih vojnih snaga, SS divizija Prinz Eugen izvršili pokolj više od tisuću djece, žena i staraca u selima podno Kamešnice, na području današnje općine Otok i grada Trilja. Tim povodom Grad Trilj i općina Otok osnovali su 17. veljače zajednički Odbor za obilježavanje 70. obljetnice stradanja iz 1944. g. kako bi se na dostojanstven način obilježio ovaj strašni zločin nad nedužnim stanovništvom.

Program obilježavanja 70-te obljetnice stradanja trajat će tri dana.

Sutra, 27. ožujka 2014. g. s početkom u 19 sati održati će se svečana akademija u kino dvorani grada Trilja. Na akademiji će sudjelovati crkveni zborovi župa: sv. Luka iz Otoka, sv. Martina iz Rude, sv. Ivana iz Graba i sv. Mihovila iz Trilja te Gradska glazba grada Trilja. Svoj pogled na taj događaj dati će i mr.sc. Ivan Kozlica, autor knjige Krvava Cetina. Predgovor će održati načelnik općine Otok Branko Samardžić i gradonačelnik grada Trilja Ivan Šipić uz moderaciju Ante Nadomira Tadić Šutre.

Dana 28. ožujka biti će svečane svete mise u Otoku i Rudi. U Otoku će misu predvoditi fra Frano Milanović Litre, a u Rudi msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski. Istoga dana bit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen kosturnice u Otoku u 16,30 sati, u Rudi u 18,15 sati, a na Podima u 11 sati.

Dana 29. ožujka svetu misu zadušnicu na Voštanima predvoditi će msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski s početkom u 11 sati, a središnja komemoracija održati će se na Voštanima kod kapelice s početkom u 12,30 sati, uz sudjelovanje Klape sv. Luka Otok i Gradske glazbe grada Trilja. U 15,30 sati polaganje vijenaca bit će u Rožama i naselju Ljut. U 17 sati u Krivodolu, kod spomen kosturnice, sv. misu zadušnicu predvoditi će msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski, a potom će, s početkom u 18,15 sati, biti polaganje vijenaca.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh