banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Obilježena 21. godišnjica vojne akcije Peruća

Autor/ica
Objavljeno: 27 siječnja, 2014
obljetnica_peruca02

Tekst i foto: Filip Ratković

Danas je prigodno obilježena 21. godišnjica vojne akcije Peruća.

Dana 27. siječnja 1993. godine u popodnevnim satima četnici su potjerali snage UNPROFOR-a i zaposjeli branu Peruča i Alebića kulu. Hrvatske snage su imale zapovijed da u slučaju napada četnika zauzmu Alebića kulu i branu Peruča. Sve je to bio odgovor na odlično odrađenu akciju ‘Maslenica’. Međutim, dan poslije neprijatelj je izdao naredbu o miniranju postrojenja elektrane i rušenje brane. Scenarij koji su očekivali, srećom je izbjegnut zahvaljujući hrvatskim vojnicima, inženjercima, djelatnicima HEP-a i građanstvu cetinskog kraja. Brana, iako minirana  i urušena na nekoliko mjesta, ostala je dovoljno čvrsta da izdrži siloviti vodeni val koji je prijetio katastrofom. Uslijedio je vojni odgovor hrvatskih snaga.

Akcija Peruća, koja na žalost nije bila odobrena, ali je uslijedila od zapovjednika i hrvatskih branitelja kao konačni odgovor na srbočetnički teror koji se trpio nekoliko godina. Ucjene, prijetnje i stalno granatiranje cetinskog kraja prestalo je nakon ove akcije. Na žalost, tada je stradao Ante Buljan, hrvatski branitelj, jedan je uhićen i odveden u Knin dok je nekoliko njih bilo ranjeno.

Povodom ovih dana sjećanja kod spomen obilježja poginulom Anti, kraj brane Peruća, okupili su se članovi njegove obitelji, veterani 126. brigade, veterani 141. brigade, suborci i svi oni koji cijene značaj i važnost Domovinskog rata i onih koji su stvarali novu domovinu svojom krvlju.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh