BANNER FERATA

Obilježena 22. obljetnica pogibije zrakoplovaca

Autor/ica
Objavljeno: 26 siječnja, 2014
zrakoplovci_polaganje1

Tekst i foto: Filip Ratković

Na predjelu Šimci, sjeverozapadnoj periferiji Sinja dalekog 26. siječnja 1992. Godine, u zakoplovnoj nesreći smrtno su stradali vojni piloti Bojan Vojvoda, Branko Fridel i Mladen Škalic, zrakoplovni tehničar Boris Kekez i padobranac-diverzant Davor Šabić. 

Tog je kobnog dana sa sinjske zračne piste uzletio avion AN- 2 na trenažni let. Prenisko leteći zahvatio je žice dalekovoda i srušio se. Jedini preživjeli bio je padobranac Zvonko Kovačević-Koče koji je sretnim okolnostima, iako ranjen, uspio iskočiti iz plamene buktinje i spasiti se.

Uz članove obitelji poginulih, delegacije gradova i Županije te niza braniteljskih udruga, organizatori ovog događanja djelatnici 93. Zrakoplovne baze Split-Divulje, poslije svečane mise na mjestu tragedije danas su položili cvijeće i zapalili svijeće  za poginule pripadnike.

Mnogi su se tada prisjetili prvih ratnih dana ove male, ali hrabre vojne postrojbe, koja se formirala još u listopadu 1990. da bi se osnivanjem 4.GBR 1. lipnja 91. ustrojbeno pridružili Hrvatskoj vojci. Mladići i njihovi zapovjednici krenuli su od dva odjeljenja zrakoplovnog voda, sačinjenog od pilota i padobranaca-diverzanata. Ostvarili su u prve dvije godine preko 160 borbenih akcija i sudjelovali do kraja Domovinskog rata u svim značajnijim akcijama hrvatske vojske. Posebnost je stoga bio susret ratnih zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa preživjelim Zvonkom Kovačevićem i hrvatskim zrakoplovcima koji i danas služe svojoj domovini.

Fotogalerija

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh