svabo

Obilježena 26. obljetnica vojne akcije ‘Zima 94.’

Autor/ica
Objavljeno: 30 studenoga, 2020
FR Zima

Autor: Filip Ratković

Danas je kod  kapelice sv. Jakova  u blizini planinarskog doma Sveti Jakov na Vrdovu obilježena 26. obljetnica vojne akcije ‘Zima 94.’

U organizaciji udruge ‘Veterani 126. brigade Sinj’ svečanosti  su osim branitelja sinjske brigade nazočili branitelji HVO iz brigade Petar Krešimir IV sekcije Rujani, tadašnji zapovjedik brigade u VA Zima 94. puk. Drago Klepo, predstavnici gradova i općina cetinskog kraja, dožupan SDŽ Luka Brčić i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja brigadir Jozo Šerić. Svečanosti  se prema tradiciji pridružila skupina konjanika iz Braniteljske udruge Patriot koji su dojahali  do kapele noseći zastave vojnih postrojbi koje su sudjelovale u akciji ‘Zima 94’.

Branitelji su se i njihovi gosti tako prisjetili tijeka akcije, koja se odvijala od 28. studenoga do 24. prosinca 1994. godine. Nažalost u akciji je poginulo 29 branitelja, trojica se još uvijek vode kao nestali  dok je 58 branitelja ranjeno u napadajnim akcijama. U tom periodu je oslobođeno područje od oko 200 kvadratnih kilometara, širine 10 i dubine 20 kilometara od Dinare do planina sa sjeverne strane Livanjskog polja.

Naravno, tu  posebne zasluge imaju borbene skupine 126. brigade koje su po ekstremnim zimskim uvjetima stvorile put za konačno oslobađanje dinarskih visova od srbo-četničkih formacija i uvod u bitku svih bitaka- Oluju koja nam je donijela slobodu. Uvažavajući epidemiološke mjere i stanje oko pandemije korona virusa izbjegnuto je tradicionalno druženje a zbog velike hladnoće i orkanske bure posebno izaslanstvo položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomen-križa na Maglaju gdje je bilo izmješteno zapovjedno mjesto na  početku VA Zima 94.

FR Zima
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh