miro bulj
hdz banner
sdp

Obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća

Autor/ica
Objavljeno: 27 siječnja, 2021
IMG

Prigodnim programom u organizaciji Udruge Hrvatskih branitelja ‘Veterani 126. brigade Sinj’ danas je obilježena 28. godišnjica oslobađanja brane Peruća.

Prije 28 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’. U toj brzoj akciji spriječena katastrofa koja je mogla nastati potapanjem vodom naselja nizvodno rijeke Cetine. U akciji Peruća poginuo je branitelj Ante Buljan, a ranjena su trojica pripadnika 126. sinjske brigade.

Svečanost je upriličena kod spomen obilježja poginulom Anti Buljanu gdje su se okupili članovi njegove obitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina cetinskog kraja, djelatnici HEP-a te mještani naselja oko Peruće i ostalog dijela cetinskog kraja.

IMG

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulog branitelja Ante Buljana. Vijence su najprije položili njegova majka Nedjeljka, braća Dražen i Zdravko.

IMG

Vijence su potom položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Vrlike, Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja Sinja i cetinskog kraja, 9.bojne HOS-a, djelatnici i Udruga branitelja HEP-a, MOST-a nezavisnih lista, koordinacije braniteljskih udruga cetinskog kraja, Udruge veterana 4.gbr, suborci pokojnog Ante Buljana i organizatora svečanosti Udruge veterana 126. brigade HV-a. Molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio je don Josip Bečić, župnik Župe Male Gospe na Biteliću.

IMG

Okupljenima se u ime organizatora obratio tajnik Udruge veterana 126. brigade Filip Ratković, zahvalivši svima koji su došli na ovu svečanost. U prigodnim govorima prvi se okupljenima obratio umirovljeni pukovnik Zdravko Škarpa, zapovjednik 126. brigade u vrijeme akcije Peruća.

‘Prošlo je 28 godina od akcije Peruća koja je bila uspješna kao i niz mnogih u Domovinskom ratu. Nažalost, nismo uspjeli spasiti branu, a moje mišljenje je da su za to najodgovorniji pripadnici UNPROFOR-a. Za rušenje brane osuđen je srpski general. Koliko mi je poznato Hrvatska država još nije uputila zahtjev za ratnu odštetu, a ne znam zašto’, kazao je između ostalog Zdravko Škarpa.

IMG

Okupljenima na Perući obratio se i brigadir u miru Jozo Šerić u ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda:

‘Danas smo ovdje da pognemo glavu i da se sjetimo svih naših poginulih branitelja. Bez obzira na čin, dužnost, postrojbu, vjeru, naciju, to nam 90-ih godina nije smetalo i na to nismo gledali. Danas se pitam gdje je to zajedništvo i koliko ga imamo. Svima koji su ovdje bili kada je trebalo veliko hvala, a našim pokojnicima neka Gospodin udijeli vječni mir’, kazao je Šerić.

U ime Splitsko-dalmatinske županije okupljenima na ovoj svečanosti obratio se pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, koji je podsjetio na važan trenutak Domovinskog rata, a to je akcija Peruća.

‘Ovdje smo danas kako bi proslavili veliku pobjedu hrvatskih branitelja. Naša je zadaća i obveza stalno isticati i obilježavati vrijednosti i značenje svih naših akcija Maslenice, Pruće i cijelog Domovinskog rata’, istaknuo je Gabrić izražavajući nadu kako će ovo stanje s pandemijom koronavirusa biti znatno bolje, a samim time vratiti se i normalnije životne aktivnosti u kojima će se još svečanije obilježavati događaji iz Domovinskog rata.

U ime domaćina i svih nazočnih čelnika Sinja i Vrlike, Kristine Križanac i Jure Plazonića, okupljene je pozdravio načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak.

‘Ova akcija bila je uistinu briljantna. Spriječena je katastrofa koja je mogla imati strašne posljedice. Nakon akcije, počele su se obnavljati kuće u naseljima Općine Hrvace. Počela je gradnja škole gdje se uključila i švicarska vlada. Hvala pripadnicima 126.brigade na čelu sa zapovjednikom Zdravkom Škarpom. Zahvaljujem svim pojedincima, firmama koji su žurno pristupili i uspjeli sanirati branu nakon eksplozije. Općina Hrvace će i dalje u svakom obliku podržavati i pomagati sve aktivnosti braniteljskih udruga, uključujući i organizaciju ovakvih obilježavanja’, kazao je Bošnjak.

IMG

Podsjetimo, neprijatelj je u pokušaju rušenja brane upotrijebio 30 tona TNT-a, a sama kruna brane srećom je izdržala. Zahvaljujući odlučnoj i žurnoj akciji hrvatskih branitelja, inženjeraca, djelatnika HEP-a i civila koji su sanirali pukotine na brani nije došlo do katastrofe. Prema procjenama stručnjaka, da je brana u cijelosti popustila nastala bi prava katastrofa. Uništeno bi bilo sve nizvodno od brane, sve do Omiša kao i ostale hidrocentrale koje su se nalazile nizvodno na Cetini. Bila bi to prava kataklizma, ali na sreću, to se nije dogodilo.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh