Obilježena 29. godišnjica od osnutka ‘Cro angelsa’

Autor/ica
Objavljeno: 1 lipnja, 2020
P

U Sinju je danas, 1. lipnja obilježena 29. godišnjica od formiranja 2. bojne 4. brigade ZNG-a ‘Cro angelsa’.

Program je počeo u 10 sati misom zadušnicom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za poginule i umrle pripadnike postrojbe, koju je predvodio sinjski župnik fra Perica Maslać, uz koncelebraciju fra Danijela Stipanovića i fra Tonija Šimunovića Erpušine.

P

Nakon svečane euharistije uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

P

U mimohodu kroz grad, predvođeni stjegonošama, pripadnici postrojbe po dolasku na Spomen obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu ispred zgrade Gradske uprave položili su vijence i zapalili svijeće.

P

Uz članove udruga ‘Cro Angels’ i ‘Veterana 4. gbr.’, vijence su položili članovi Kluba djece hrvatskih branitelja, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Trilja.

P

Kod spomen obilježja vijence je položilo izaslanstvo MOST-a nezavisnih lista, i Udruge Veterana 126.brigade HV-a. Poginulim braniteljima s upaljenim svijećama poklonila se i skupina građana.

most

Tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je Mladen Poljak. Na minutu šutnje poginulim braniteljima pozvao je sve nazočne predsjednik Udruge veterana 2. bojne 4. brigade ZNG-a Neven Bazina.

Ovoj svečanosti između ostalih nazočili su ratni zapovjednik bojne pukovnik Zdravko Škarpa, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, dogradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, zapovjednik vojarne 126.brigade puk. Dražen Mazalin, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić i drugi.

Nakon polaganja vijenaca u Sinju, izaslanstva Udruge 2. bojne 4. brigade ZNG-a obišli su spomen obilježja poginulih pripadnika postrojbe na Alebića kuli, Dabru, Čugurinom brigu, Suhopolju u Vrlici i na Maovicama te u Trilju na mjestu prvog postrojavanja postrojbe.

Podsjetimo, 1. lipnja 1991. u Trilju, na predjelu ‘Predvojnička’, postrojilo se 105 dragovoljaca iz cetinskog kraja, Hercegovine i drugih područja Dalmacije. Poslije toga pripadnici postrojbe su u školi u Otoku imali pripreme za ratne dane koji su uslijedili. Bio je to početak velikog ratnog puta slavne postrojbe. Legendarna 2. bojna ratovala je pod imenom ‘Hrvatski anđeli’ ili ‘Sinjska bojna’, a ostavila je neizbrisiv trag u povijesti obrane Dalmacije, osobito njenog juga. Bio je to težak i trnovit put, ali istodobno put ponosa i slave. Tim putem prošlo je 460 vitezova, od kojih je 27 položilo svoje živote na oltar Domovine, od posljedica rata umrlo je 20 pripadnika, a njih preko 280 ima trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh