svabo

Obitelj Samardžić traži pravdu

Autor/ica
Objavljeno: 28 rujna, 2021
simun i zoran samardzic

Slobodna Dalmacija jučer je objavila kako su gradski službenici u Sinju 33-godišnjem stopostotnom invalidu s Down sindromom oteli kuću i parcelu.

Riječ je o Šimunu Samardžiću, čijim je pokojnim roditeljima Anđelki i Šimunu, koji su uz Šimuna imali još osmero djece, Grad Sinj 1984. godine izgradio montažnu kuću ‘Marles’.

Šimunov brat i skrbnik, profesor Zoran Samardžić za Slobodnu Dalmaciju je kazao:

‘Na zahtjev Stručne službe Skupštine općine Sinj tadašnji Općinski sekretarijat za privredu – Odsjek za komunalne poslove, urbanizam, građevinarstvo i zaštitu okoliša 18. rujna 1984. godine izdao je građevinsku dozvolu za izgradnju navedene montažne kuće i to na čestici zemljišta 1358/23 K.O.Sinj površine 483 metra kvadratna. Kuća je u potpunosti završena za manje od godinu dana pa isti općinski Odjel 16. listopada 1985. godine izdaje uporabnu dozvolu. Obitelj je uselila. Do tada smo živjeli u dvosobnom stanu. Sve je bilo na opće zadovoljstvo dok naš susjed 1989. godine nije između svoje i naše parcele napravio betonski zid. Otac nije mogao reagirati jer je on bio samo nositelj stanarskog prava, a zemljište je bilo općinsko. Poslije demokratskih promjena naš pokojni otac je, kao i drugi nositelji stanarskog prava, s Gradom Sinjem sklopio kupoprodajni ugovor za otkup kuće-stana na obročnu otplatu. Kada je 1998. godine otac umro jedina imovina iza njega bila je ova kuća. Mi djeca njegovi nasljednici jednoglasno smo odlučili da kuća pripadne u vlasništvo našemu bratu Šimunu, osobi s Down sindromom i teškim invaliditetom. Nastavili smo s obročnom otplatom, čak ubrzano, pa je kuća s parcelom na kojoj je izgrađena i koja joj po zakonu pripada 2015. godine bila u potpunosti otplaćena. O tomu sam od Grada Sinja dobio potvrdu, zapravo tabularnu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, s kojom sam u Šimunovo ime u zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda Split – Stalne službe u Sinju brisao do tada upisano založno pravo Grada. Od toga trenutka moj brat Šimun Samardžić pok. Šimuna postao je vlasnik kuće i čestice zemljišta 1358/23 u cijelosti, bez ikakvih tereta. Još je od formalnosti ostalo provesti sjedinjenje kuće i parcele. Taj postupak pokrenuo sam u Šimunovo ime još 2011. godine, ali zbog poznate (ne)učinkovitosti hrvatskog pravosuđa postupak je još uvijek na čekanju’, kaže Zoran Samardžić te naglašava kako je kuća od 2015. u privatnom vlasništvu.

Očito zbog toga što kuća nije bila upisana u gruntovnici ni sjedinjena s parcelom, za sada nepoznati službenici u Gradskoj upravi su pokrenuli postupak legalizacije. Samardžići se pitaju je li Grad Sinj taj postupak proveo kako bi mogao od parcele na kojoj je izgrađena otkinuti 104 metra kvadratna i ustupiti je susjedu koji je svoju kuću izgradio uz sami rub njihove parcele.

Za sve ovo su, kaže Zoran Samardžić, slučajno saznali pregledavajući e-spis u gruntovnici.

‘Sve je kulminiralo ovaj tjedan. Kada sam išao tražiti, odbili su mi izdati potvrdu da je Šimun 2015. godine otplatio kuću-stan na rate, što su mi 2015. godine bili izdali, a što sam ja kao tabularnu izjavu predao u gruntovnicu radi Šimunove uknjižbe kao vlasnika. Znajući što je u međuvremenu provedeno u gruntovnici ja sam od ponedjeljka počeo nosati dva transparenta. Na jednom sam napisao: Grad Sinj krade zemlju stopostotnom invalidu, a na drugi: Kakav čovjek moraš biti da kradeš od stopostotnog invalida. Ovaj drugi transparent jedan dan je na sebi nosio Šimun’, kazuje Šimunov brat i skrbnik Zoran.

Kuća i dio parcele za sada su Šimunu Samardžiću oteti na papiru, no strahuju kako bi već sutra mogli biti izbačeni na ulicu.

Slobodna Dalmacija prenosi i izjavu gradonačelnika Sinja Mira Bulja koji se i sam uključio u ovaj slučaj.

‘Prije nekoliko dana primio sam Šimuna Samardžića i njegova brata i skrbnika Zorana koji me je upoznao s kakvim se problemima susreću. Zoran mi je o tome naknadno dostavio i dokumentaciju. Ja sam dao nalog općinskim službama da mi o tom slučaju pronađu i dostave svu dokumentaciju koja postoji. Sve skupa ću dati gradskom odvjetniku i od njega zatražiti pravno mišljenje. Ukoliko odvjetnik ocjeni da je bilo nezakonitosti neću dvojiti uputiti poziv USKOK-u’, kazao je gradonačelnik Bulj.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh