MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Ocjene za transparentnost: Trilju, Vrlici i Hrvacama petica, Sinju i Dicmu četvorka, a Otoku dvojka

Autor/ica
Objavljeno: 8 srpnja, 2023
karta

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja transparentnosti jedinica lokalne samouprave za 2023. godinu.

Proračunska transparentnost mjerena je ključnim proračunskim dokumentima koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju 1. studenoga 2022. do 18. travnja 2023. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022.; prijedlog proračuna za 2023.; izglasani proračun za 2023.; proračunski vodič za građane za 2023. godinu.

IJF je razinu proračunske transparentnosti ocjenjivao ocjenom od 0 do 5, a zanimljivo je da je, u odnosu na prethodna istraživanja, primjetan trend napretka hrvatskih gradova po pitanju proračunske transparentnosti. Ukupno 109 gradova dobilo je ocjenu 5, što je 7 više nego prošle godine. Provjerili smo koju su ocjenu dobile jedinice lokalne samouprave iz Cetinske krajine.

Sinj je prošle godine imao ocjenu 3, a ove je godine dobio četvorku. Zanimljivo je da je 2021. godine za transparentnost imao ocjenu 5.

Trilj je s prošlogodišnje četvorke ‘skočio’ na peticu. Za ovaj grad valja istaknuti kako mu transparentnost od 2020., kada je bio ocijenjen dvojkom, svake godine raste za jednu ocjenu više.

Vrlika je i ove godine, kao i prošle, dobila čistu peticu.

Što se tiče transparentnosti općina, Otok je s prošlogodišnje četvorke ove godine ‘spao’ na ocjenu dovoljan, Hrvace su kao i prošle godine ocijenjene peticom, a Dicmo je prošlogodišnju ocjenu 3 ove godine podiglo na četvorku.

Vrijedi istaknuti kako je Općina Dugopolje već šestu godinu za redom (2018. – 2023.) od Instituta za javne financije dobila ocjenu odličan.

Kako su ocijenjeni za transparentnost gradovi i općine u Hrvatskoj pogledajte OVDJE.

ferata@ferata.hr
0997370409