VRLAFEST

Od početka godine na cestama Splitsko-dalmatinske županije izgubljeno 12 života

Autor/ica
Objavljeno: 18 svibnja, 2021
policija nesreća

Izvor: www.splitsko-dalmatinska.policija.hr

Unatoč kontinuiranom provođenju nadzora i kontrole cestovnog prometa, od početka godine do danas na području Splitsko-dalmatinske županije u prometu je smrtno stradalo dvanaest osoba, od čega pet vozača i putnika u osobnom vozilu, pet vozača i putnika na motociklu i dva pješaka.

Grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja  uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas na svim sjedalima i zaštitna kaciga na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu (odvlačenje pažnje od prometne situacije, npr. korištenje mobitela vozača ili pješaka) za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu.

Alkoholiziranost vozača jedan je od najtežih prekršaja koji dovodi do najtežih prometnih nesreća i vrlo često smrtnih stradavanja. Nemojte nakon konzumiranja alkohola upravljati vozilima i motociklima, niti sjedati u vozila kojima upravljaju osobe koje su pod utjecajem alkohola.

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta za očekivati je u narednom razdoblju veći broj motora i mopeda na cestama, zbog čega vozačima motocikala i mopeda još jednom skrećemo pozornost na obvezu da prije vožnje provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, da tijekom vožnje poštuju prometna pravila, poštuju ograničenja brzine, te postupaju uvijek s dodatnim oprezom kako bi zaštitili sebe i druge.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska nastaviti će  i dalje svakodnevno  provoditi mjere i radnje nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu na području  Splitsko-dalmatinske županije.

‘Sve sudionike u prometu dodatno pozivamo na oprez i poštivanje prometnih propisa,  kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu – vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikli. Predstojeća turistička sezona dovest će do intenziviranja prometa, a time i mogućnosti povećanja broja prometnih nesreća i posljedica.  Prometna nesreća može se dogoditi svakom – stoga budite oprezni prilikom sudjelovanja u prometu, poštujte prometne propise i čuvajte sebe i druge’, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh