BANNER FERATA

Održan prvi dio 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja

Autor/ica
Objavljeno: 1 svibnja, 2018
gradsko_vijece300418

Jučer je održan dio 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja, na kojoj se pred vijećnicima našlo 12 točaka dnevnog reda.

Sjednici su nazočili svi vijećnici osim HDZ-ovih Antonije Radić i Ivana Maleša, koji su ispričali svoj nedolazak. Vrijedi istaknuti kako je Ivana Šabić ponovno aktivirala svoj vijećnički mandat, no u Gradskom vijeću više neće biti u sastavu NL dr. Jadrijevića na kojoj je i izabrana nego će vijećničku dužnost obnašati kao nezavisna vijećnica.

Nakon aktualnog sata, u kojem je postavljeno 18 vijećničkih pitanja koja su se uglavnom odnosila na gradske projekte, zapošljavanja u gradskim tvrtkama i komunalne probleme, prešlo se na raspravu po točkama dnevnog reda.

Najduža rasprava povela se o prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni Generalnog urbanističkog plana Grada Sinja. Obrazlažući prijedlog, pročelnica Ankica Panza istaknula je kako je glavni razlog za donošenje Izmjena i dopuna GUP-a potreba određenog broja sinjskih poduzetnika za proširenje i izgradnju poduzetničkih kapaciteta. U okviru rasprave vijećnik MOST-a Miro Bulj kazao je kako bi trebalo ispoštivati zahtjeve poduzetnika, no kako će MOST podnijeti amandman kojim bi se brisao članak 38., kako bi se spriječila mogućnost postavljanja baznih stanica na spomenike kulture u samom središtu grada. Čelnik NL dr. Jadrijevića, Stipislav Jadrijević kazao je će oni podržati amandman ukoliko on ne bude onemogućavao donošenje predloženih ID GUP-a, no ukoliko ih bude onemogućavao, smatrat će kako MOST-ovci koče razvoja grada. Replicirao mu je Bulj koji je kazao kako je to promašena teza i kako im nije interes kočiti poduzetnike nego zaštititi građane od štetnog zračenja baznih stanica.

U raspravu se uključio predstavnik tvrtke Arheo iz Zagreba – stručnog izrađivača plana Mario Pezelj, koji je kazao kako je članak 38. u predložene ID GUP-a uvršten na traženje HAKOM-a, a ukoliko se usvoji amandman MOST-a, prijedlog ID GUP-a ponovno će se morati slati na mišljenje HAKOM-a.

Predsjednik Gradskog vijeća, MOST-ov Joško Kontić kazao je kako HAKOM samo daje neobvezujuće mišljenje, a ne suglasnost te kako brisanje novog stavka 9. članka 38. neće ugroziti donošenje ID GUP-a. Upozorio je i kako je postojećim stavkom 3. članka 38. GUP-a zabranjeno postavljanje baznih stanica na spomenike kulture, a novim stavkom 9. istoga članka uvodi nešto što je posve suprotno tome.

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac istaknuo je kako je NL dr. Jadrijevića na vlasti već 8 godina i kako su već puno puta mogli rješavati GUP za bilo kojeg investitora u gradu Sinju te da plašenje investitora i oporbe da će nedonošenje ID GUP-a zaustaviti razvoj grada jednostavno ne stoji.

SDP-ov vijećnik Nikola Vučković kazao je kako nije protiv ID GUP-a niti protiv rješavanja problema poduzetnika, no želi da se ti problemi rješavaju sveobuhvatno, a ne parcijalno.

Nakon poduže rasprave, predsjednik Kluba vijećnika MOST-a Miro Bulj podnio je amandman za brisanje novog stavka 9. članka 38. GUP-a kojim se omogućava postavljanje mikro baznih stanica mobilne telefonije na spomenike kulture. Gradonačelnica Kristina Križanac kazala je kako ne može prihvatiti amandman za koji ne zna kakve će posljedice imati. Bulj je potom zatražio glasovanje o amandmanu, pri čemu je za bilo 7 vijećnika (5 vijećnika MOST-a, nezavisna Ivana Šabić i SDP), protiv je bilo 6 vijećnika (NL dr. Jadrijevića), dok je 6 prisutnih vijećnika HDZ-a bilo suzdržano. Potom je uslijedilo glasovanje o prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni GUP-a, pri čemu je za bilo 7 vijećnika (NL dr. Jadrijevića i nezavisna Ivana Šabić), 5 vijećnika bilo protiv (MOST), dok je 6 vijećnika bilo suzdržano (HDZ i SDP) pa Prijedlog nije prihvaćen.

Pred vijećnicima se jučer našao i prijedlog Odluke o određivanju imena Gradskoj sportskoj dvorani u Sinju, kojeg je podnijela NL dr. Jadrijevića. Obrazlažući prijedlog, vijećnik Stipislav Jadrijević kazao je kako zbog predanog rada i entuzijazma pokojnog gradonačelnika Ivice Glavana u ostvarivanju napretka Grada Sinja predlažu da Gradska sportska dvorana nosi upravo njegovo ime – Ivica Glavan Ićo. Ovaj prijedlog podržali su svi vijećnici osim vijećnika HDZ-a koji su bili suzdržani jer smatraju da je trebalo provesti kvalitetniju proceduru oko odabira imena. Marko Križanac istaknuo je kako ima i drugih zaslužnika čije bi ime dvorana mogla nositi, no ovako nemaju niti prilike za to.

Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su još usvojili Izvješće Mandatne komisije, prijedloge odluka o izboru osobe za obavljanje održavanja javnih površina u dijelu sakupljanja i zabrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja te za održavanje nerazvrstanih cesta, prijedlog Zaključka o postavljanju vojnog zrakoplova MIG 21 kao izložbenog eksponata na Piketu te Izvješće o radu s financijskim izvješćem Kulturno-umjetničkog središta Sinj za prošlu godinu. Vijeće nije usvojilo Izvješće o radu davatelja usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada za 2017. godinu.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica je prekinuta u 23 sata i 58 minuta, prije početka posljednje točke dnevnog reda, a bit će nastavljana u petak, 4. svibnja u 19 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh