HEP kultura Alkar

Održan ‘Sinj Air-show 2016.’

Autor/ica
Objavljeno: 20 kolovoza, 2016
aeromiting12

Sinj je danas bio u znaku velike manifestacije ‘Sinj Air-show 2016.’ koja se na sinjskom sportskom aerodromu Piketu održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u organizaciji Aerokluba Sinj i Grada Sinja.

Tisuće zaljubljenika u zrakoplove, padobranstvo, i modelarstvo, po prekrasnom vremenu nazočilo je jednoj uistinu odličnoj priredbi. Nakon što je sinjski operni pjevač Bože Župić uz glasovirsku pratnju Marije Župić otpjevao himnu Lijepa naša, dogradonačelnik Sinja Zlatko Ugrin svečano je otvorio ovu manifestaciju. U ranijim najavama, manifestaciju je trebao otvoriti suprug Predsjednice RH Jakov Kitarović, no on je zbog neodgodivih obaveza bio spriječen danas doći u Sinj.

Ovogodišnji ‘Sinj Air-show’ imao je vrlo sadržajan program na kojem je sudjelovalo 30 sudionika u 26 zrakoplova, kao i 12 padobranaca pripadnika ATJ Lučko. Tijekom trosatnog programa tisuće posjetitelja uživalo je u letovima zrakoplovnih modela, mikro letjelica, a posebno su bili zanimljivi akrobatski letovi zrakoplovnih letjelica i aviona i letovi povijesnih zrakoplova. Bilo je tu i prikaza letačkih mogućnosti helikoptera kao i nastup mlaznih zrakoplova, a sve je završilo veličanstvenim nastupom akrobatske grupe Krila Oluje.

Nakon što su se Krila Oluje u brišućem pozdravnom letu vratila na svoje odredište u zračnu luku Zemunik, nazočni gledatelji pohrlili su prema zrakoplovima i jedrilicama kako bi se kod istih fotografirali i saznali nešto više o njima.

U posljednja dva dana u javnosti se najviše govorilo o nastupu zrakoplova Galeb. Podsjećamo, koordinacija braniteljskih udruga s područja Sinja i cetinskog kraja usprotivila se nastupu ovog zrakoplova na manifestaciji. O ovom slučaju direktor programa ‘Sinj Air-show 2016.’ Tonći Panza je kazao:

‘Poznate su okolnosti oko svega. Bilo je o tome manje-više u svim medijima i na društvenim mrežama, komentara je bilo dosta, postojali su određeni problemi vezano uz nastup Galeba. Uslijed tih pritisaka, odlučili smo ovaj zrakoplov povući iz letačkog programa i tako omogućiti da se manifestacija održi. Nismo željeli uskratiti ovu odličnu priredbu brojnim posjetiteljima i onima koji su mukotrpno radili na organizaciji. Naprosto, nismo željeli dalje produbljivati ovu situaciju nego smo pod pritiskom odustali od nastupa Galeba i to je to’, kazao je Panza.

Inače, zrakoplov Galeb jučer je sletio na sinjski aerodrom, a zatim je smješten u hangar gdje je bio i za vrijeme današnje priredbe. Što se tiče same priredbe Tonći Panza je kazao da je ona odlično izvedena od strane svih sudionika uključenih u program, a posebno se zahvalio tisućama posjetitelja koji su danas došli na Piket.

Sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin mišljenja je da nije bilo potrebe za isključivanjem Galeba iz programa.

‘Ja osobno ne vidim razloga zašto Galeb nije letio na Sinj Air 2016. Ovaj zrakoplov sudjelovao je na sličnim manifestacijama diljem Hrvatske, u Varaždinu, Zadru, Zagrebu i to desetak puta. Bio je zajedno s Krilima Oluje ,našom MIG-ovima i drugim hrvatskim zrakoplovima i mislim da nije bilo nikakvih problema da nastupi i danas u Sinju.’

O samoj manifestaciji ‘Sinj Air-show 2016.’ dogradonačelnik Zlatko Ugrin je kazao:

‘Jako sam zadovoljan ovom manifestacijom. Ovakva sportsko-turistička događanja puno znače za Sinj i cijeli cetinski kraj, posebno u razvoju naših turističkih i sportsko-rekreativnih potencijala’, kazao je na kraju Zlatko Ugrin.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh