MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Održana 2. sjednica sinjskog Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpnja, 2013

gradsko_vijece1507

Jučer poslijepodne održana je 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja. Između ostalog, vijećnici su donijeli odluku o Programu ‘Dani Alke i Velike Gospe’, koji će Sinjane ove godine koštati 363 tisuće i 500 kuna.

Prilikom usvajanja zapisnika sa konstiruirajućih sjednica, vijećnik Miro Bulj predložio je da se ubuduće prilikom sastavljanja zapisnika navede imenom i prezimenom tko je glasovao za neki prijedlog, a tko je bio protiv. Predsjednik Gradskog vijeća odgovorio mu je da takav prijedlog može u pisanom obliku podnijeti Odboru za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost.

Nakon vijećničkih pitanja, sinjski vijećnici prihvatili su Izviješće Mandatne komisije kojim je utvrđeno kako su ispunjeni zakonski uvjeti za mirovanje vijećničkog mandata Jakova Željka Prelasa te je počeo teći mandat njegovog zamjenika Stipe Maganića, s koalicijske liste SDP-HNS, koji je potom i prisegnuo Gradskom vijeću.

Sinjski gradski vijećnici jednoglasno su izabrali predsjednike, njihove zamjenike i članove Odbora za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, Odbora za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, obnovu i razvoj Grada Sinja, Odbora za međugradsku suradnju, Odbora za društvene djelatnosti, Odbora za predstavke i prijedloge, Odbora za imena ulica i trgova u Gradu Sinj, Odbora za Program ‘Dana Alke i Velike Gospe’, Odbora za borbu protiv bolesti ovisnosti, Odbora za javna priznanja te Odbora za Proračun i financijsku kontrolu.

Zatim se prešlo na raspravu o Prijedlogu Programa Dana Alke i Velike Gospe. Odmah na početku uslijedila je polusatna pauza tijekom koje se upravo imenovani Odbor za Program ‘Dana Alke i Velike Gospe’ povukao u Ured gradonačelnika kako bi raspravili o prijedlogu Programa koji se našao pred vijećnicima. Po povratku u Vijećnicu, predsjednica Odbora Sandra Levantin-Kovač izvijestila je kako je Odbor donio odluku o izmjenama i dopunama Prijedloga Programa ‘Dani Alke i Velike Gospe’.

Tako je koncertu S.A.R.S. iznos od 20 tisuća kuna smanjen na 15 tisuća, uz obrazloženje kako on ima komercijalnu komponenetu pa se organizator (udruga S.K.U.P.) može dijelom sam financirati. Od preostalih 5 tisuća kuna 3 su dodijeljene udruzi SRMA za provedbu kulturnog ljeta za djecu, a 2 tisuće su namijenjene promociji knjige branitelja Borislava Vukasovića Lončara ‘Neokaljani’, koja prije toga nije bila uvrštena u Program. Nadalje, Odbor za Program ‘Dani Alke i Velike Gospe’ sredstva za koncert Mješovitog i Dječjeg zbora Grada Sinja i njihovih gostiju povećao je sa 3 na 6 tisuća kuna, sredstva za koncert klasične glazbe Branimira Norca povećana su sa 1.500 na 3 tisuće kuna, koncertu Gradske glazbe Sinj sa 3 na 4 tisuće kuna te Vučkovića dječjoj alci sa 12 na 15 tisuća kuna.

Odlukom Odbora u ovogodišnji Program ‘Dani Alke i Velike Gospe’ uvršteni su Međunarodno športsko ribičko natjecanje, predlagatelja ŠRD ‘Cetina’ Sinj, za koje je namijenjeno 7 tisuća kuna. U Program je također naknadno uvrštena promocija knjige Ivana Ugrina ‘Još Hrvatska nij’ propala’, koju je predložila Matica Hrvatska. Ostalo je nejasno zbog čega promocija ove knjige nije uvrštena i ranije, budući da predlagatelj nije tražio novčana sredstva nego samo dvoranu Alkarskih dvora.

Nakon rasprave, vijećnici su većinom glasova prihvatili novoutvrđeni Program ‘Dani Alke i Velike Gospe’, za koji će se iz gradskog proračuna izdvojiti 363 tisuće i 500 kuna. Prilikom glasovanja suzdržani su bili vijećnici koalcije SDP-HNS, koji smatraju kako bi glavna okosnica Programa trebali biti upravo Alka i blagdan Velike Gospe, popraćeni primjerenim sadržajima, a sve ostale manifestacije bi trebale biti uvrštene u sinjsko kulturno ljeto. Zanimljivo je kako je prilikom glasovanja suzdržan bio i vijećnik NL dr. Jadrijevića Dujo Maleš. Sudeći po stavu iznesenom tijekom rasprave, za pretpostaviti je kako je Maleš bio suzdržan zbog smanjenja sredstava za koncert S.A.R.S.

 

 

ferata@ferata.hr
0997370409