fruhwald
otvorena vrata

Održana 29. sjednica sinjskog Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 6 lipnja, 2020
gradsko vijece

U dvorani Muzeja Sinjske alke, prema epidemiološkim standardima, sinoć je održana 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja, čijem su početku nazočili svi vijećnici osim Stipislava Jadrijevića ( NL dr. Jadrijević) i Ivana Maleša (HDZ).

Na samom početku potpredsjednik Gradskog vijeća Anđelko Bilandžić pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju počast preminuloj legendi sinjske košarke Mladenu Paviću Kembu, koji će jučer poslijepodne ispraćen na posljednji počinak na groblju sv. Frane u Sinju.

Prilikom usvajanja Dnevnog reda na prijedlog nezavisnog vijećanika Zvonka Marasa vijećnici su većinom glasova skinuli prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o plaći i drugima pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti. Vijećnici smatraju kako je prijedlog potrebno dopuniti te o njemu raspraviti na idućoj sjednici. Vijećnici HDZ-a naknadno su povukli prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju u odborima Gradskog vijeća.

Tijekom aktualnog sata vijećnici su postavili 16 vijećničkih pitanja, a ovoga puta najviše ih je zanimalo u kojoj fazi je projekt aglomeracije, odnosno je li projekt ugrožen, do kud se stiglo sa sanacijom Mojanke, je li Grad iznašao rješenje problema desnog lateralnog kanala te što je s izgradnjom stanova POS-a.

Nakon aktualnog sata prešlo se na raspravu o prijedlogu Zaključka povodom učestalih samozapaljenja autobusa tvrtke Promet Sinj d.o.o. i ugroženoj sigurnosti prijevoza putnika, učenika i studenata s područja Sinja. Predlagatelj, vijećnik MOST-a nezavisnih lista Miro Bulj podsjetio je kako je u razdoblju od rujna 2019. do početka siječnja 2020. godine došlo do zapaljenja čak četiri Prometova autobusa. Također je podsjetio kako je od nadležnih službi zatražio žurni inspekcijski nadzor kontrole ispravnosti autobusa u vlasništvu tvrtke Promet Sinj kao i provođenje sveobuhvatnog nadzora u pogledu uvjeta koje je potrebno zadovoljiti za obavljanje ove vrste cestovnog prijevoza. Naglasio je kako do danas nisu razjašnjene okolnosti koje su dovele do zapaljenja autobusa, tako da i dalje postoji mogućnost da su još neka vozila Prometa tehnički neispravna te postoji bojazan kako se slučaj ne bi ponovio. Bulj je izrazio žaljenje što raspravi ne nazoče predstavnici tvrtke Promet Sinj, koji su malo prije sjednice obavijestili o nemogućnosti dolaska. Sjednici su nazočili načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić i voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Siniša Mihanović. Mihanović je vijećnike izvijestio kako je policija tijekom nadzora prometa zaustavila dva Prometova autobusa te ih zbog sumnje u tehničku ispravnost uputila na tehničke preglede, tijekom kojih je utvrđeno kako jedan autobus ima 12, a drugi 14 nepravilnosti. Istaknuo je kako policija na terenu radi sve što može u okviru svojih ovlasti, no naručitelj je taj koji bi od prijevoznika trebao zahtijevati kvalitetniju uslugu. Nezavisni vijećnik Ante Šušnjara kazao je kako Promet nije ‘sveta krava’ autobusnog prijevoza u Sinju te kako se koncesija može dati nekom drugom prijevozniku koji će to obavljati puno bolje, kvalitetnije i sigurnije. Gradonačelnica Kristina Križanac na to je kazala kako Grad Sinj nije niti naručitelj niti daje koncesiju nego partner Splitsko-dalmatinskoj županiji u sufinanciranju prijevoza učenika. Nakon rasprave, vijećnici su jednoglasno usvojili Zaključak koji donosimo u nastavku teksta.

zakljucak promet sinj

Gradski vijećnici jučer su raspravljali i o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izradi GUP-a Grada Sinja. Naime, Ciglana Sinj d.d. u stečaju predložila je izmjenu područja bivše ciglane tako da se postojeća građevina rekonstruira i prenamijeni u građevinu s društvenim, kulturnim i sportskim sadržajima, a na neizgrađenom zemljištu se planira stambena namjena. U okviru rasprave, u ime Kluba vijećnika MOST-a nezavisnih lista Miro Bulj je kazao kako neće podržati ovaj prijedlog jer smatra kako je riječ o dobrom prostoru kojeg bi Grad Sinj trebao kupiti i tek onda prenamijeniti. HDZ-ov vijećnik Marko Križanac kazao je kako nije osnovna uloga Grada trgovina nekretninama. Prilikom glasovanja protiv prijedloga su bili vijećnici MOST-a Miro Bulj, Petar Župić i Frano Boko te nezavisni vijećnik Joško Kontić dok su ostali vijećnici bili suzdržani.

Na jučerašnjoj sjednici gradski vijećnici usvojili su prijedlog Programa rada Gradskog vijeća Grada Sinja za 2020. godinu, prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova predstavničkog tijela za 2020., Izvješće o stanju u prostoru za razdoblje 2014.-2018. godine, prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja ex Dalmatinka-sjever, prijedlog Zaključka o prihvaćanju zahtjeva društva ‘ALU-ROL’ d.o.o. Solin te izvješća o radu u prošloj godini Gradske knjižnice Sinj, Javne vatrogasne postrojbe Grada Sinja, DVD-a Grada Sinja te udruga u kulturi.

gradsko vijece
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh