semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Održana 4. sjednica sinjskog Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 1 listopada, 2013

gradsko_vijece300913

Hrvoje Markulin i dalje ostaje predsjednik Gradskog vijeća Grada Sinja. Naime, većinom glasova sinjski vijećnici odbili su prijedlog SDP-a o njegovom razrješenju. U okviru jučerašnje sjednice, koja je trajala od 15 sati i 40 minuta do 22 sata i 20 minuta, vijećnici su raspravljali o još 12 točaka dnevnog reda.

Prilikom usvajanja dnevnog reda, u sjednicu je kao pretposljednja točka dnevnog reda uvršten zaključak o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Sinj, koji je predložio Miro Bulj.

Nakon vijećničkih pitanja prešlo se na raspravu o Prijedlogu Zaključka o primanju na znanje informacije o potrebi za proširenjem gradskog dječjeg vrtića ‘Bili cvitak’. O ovoj točki povela se opširna rasprava u kojoj se više govorilo o potrebi osnivanja novog gradskog vrtića. U jednom trenutku došlo je dokratkog  verbalnog sukoba između Mira Bulja i gradonačelnika Ivice Glavana, nakon čega je uslijedila 15-minutna stanka. Po povratku u Vijećnicu većinom glasova prihvaćena je informacija o potrebi za proširenjem gradskog vrtića.

Sinjski vijećnici na jučerašnjoj sjednici usvojili su Prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova predstavničkih tijela izabranih s liste grupe birača Gradskog vijeća za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine. Jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o priključenju na komunalne vodne građevine.

Nakon toga, uslijedila je rasprava o uvođenju naknade za razvoj komunalnih vodnih građevina na području Grada Sinja. Nakon poduže rasprave, u kojoj su vijećnici HDZ-a i NL Mira Bulja bili protiv donošenja odluke kojom bi voda poskupjela za 1 kunu, gradonačelnik Ivica Glavan povukao je točku s Dnevnog reda i najavio kako će se o njoj ponovno raspravljati na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Sinjski gradski vijećnici imenovali su stručno povjerenstvo za postupak davanja koncesije na sinjskom Hipodromu i bivšoj vojarni ‘Ivaniš Nelipić’, kao i povjerenstvo za davanje suglasnosti o postavljanju ili uklanjanju spomenika.

Na jučerašnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova dali suglasnost gradonačelniku Ivici Glavanu za sklapanje ugovora o sufinanciranju prijevoza učenika i studenata u školskoj, odnosno akademskoj godini 2013./2014. s prijevoznikom ‘Promet’ Sinj. Tako će sinjski srednjoškolci i studenti koji se školuju u Splitu i Kninu i ove godine imati besplatan prijevoz.

Pred gradskim vijećnicima jučer se našao i zaključak SDP-a o elektronskom javnom prijenosu sjednica Gradskog vijeća. U okviru rasprave vijećnici SDP-a istaknuli su kako smatraju da bi televizijski ili radijski prijenos sjednica Gradskog vijeća građanima pružio realnu sliku o aktivnostima gradskih vijećnika i predstavnika izvršne vlasti, a izbor davatelja usluge izvršio bi se putem javne nabave. Sličnog stava bili su i vijećnici HDZ-a i Nezavisne liste Mira Bulja. Gradonačelnik Ivica Glavan istaknuo je kako se sjednice Gradskog vijeća od jučer mogu pratiti uživo putem live streama na web stranici Grada, a ukoliko se pokaže kako takav način prijenosa sjednica ne udovoljava potrebama javnosti, moći će se razgovarati o radijskom ili televizijskom prijenosu. Sa 7 glasova ZA (SDP i NL Mro Bulj) i 11 SUZDRŽNIH ( 6 vijećnika koalicije HDZ-HSLS-BUZ i 5 vijećnika NL dr. Jadrijević) prijedlog SDP-a je odbijen.

Na red je tada došla rasprava o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Sinj. U kratkoj raspravi vijećnici su se usuglasili kako će se u okviru od 30 dana održati tematska sjednica o JVP-u.

Kao posljednja točka dnevnog reda pred vijećnicima se našao prijedlog pokretanja postupka razrješenja predsjednika Gradskog vijeća Hrvoja Markulina. Njegovo razrješenje predložio je SDP, a u obrazloženju prijedloga predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Nataša Poparić navela je kako je Markulin grubo prekršio i prekoračio ovlasti utvrđene Statuotm Grada Sinja i Poslovnikom Gradskog vijeća. U okviru rasprave vijećnici Nezavisne liste iznijeli su stav kako je Markulin prekratko na čelu Gradskog vijeća da bi se mogao ocijeniti njegov rad. Miro Bulj kazao je kako ne vidi niti jedan razlog da bi glasovao o ovom prijedlogu te da će on i vijećnici njegove Nezavisne liste svoj stav iznijeti nakon što prođe 6 mjeseci nove vlasti, odnosno prilikom donošenja proračuna za 2014. godinu. Potom su on i njegovi vijećnici napustili sjednicu.

Tako je sa 3 glasa ZA (SDP), 7 PROTIV (vijećnici koalicije HDZ-HSLS-BUZ i vijećnica NL dr. Jadrijevića Ivana Šabić i 4 SUZDRŽANA ( vijećnici NL dr. Jadrijevića Milan Smoljo, Ante Gulić, Dujo Maleš, Vesna Poljak) odbijen prijedlog o razrješenju Hrvoja Markulina s dužnosti predsjednika sinjskog Gradskog vijeća.

Jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća građani su u cijelosti mogli pratiti putem live streama na službenoj stranici Grada Sinja.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh