banner stozer cz sinj

Održana 6. Smotra mačkara cetinskog kraja

Autor/ica
Objavljeno: 15 veljače, 2020
smotra

Foto: Nikica Ugrin Radar

U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja i Grada Sinja, danas je održana 6. Smotra mačkara cetinskog kraja.

Mačkare su se okupile na Hipodromu, a nakon zajedničke – milenijske fotografije koju je snimio poznati fotograf Šime Strikoman, krenuo je defile do sinjske Pijace gdje je održan središnji program. Mačkarsku povorku predvodile su Sinjske mažoretkinje i Gradska glazba Sinj, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč.

Tradicionalne pokladne običaje cetinskog kraja prikazale su mačkarske skupine iz Gale, Gljeva – Didi s Kamešnice, Bajagića, Vrpolja i Čačvine. Pored tradicijskih mačkara koje obrednim ritualima čuvaju dragocjenu tradiciju hrvatskoga naroda, u Smotri su sudjelovale i skupine koje svojim komičnim, duhovitim scenskim nastupom upotpunile i obogatile cjelokupnu povorku – Krnjevalska udruga grada Sinja te mačkare iz Karakašice i Glavica. Okupljene je posebno nasmijala izvedba mačkara iz Karakašice – članova udruge ‘Bukva’ koji su kupili prijevozničku tvrtku ‘Promet Makarska’ te poručili građanima da se više ne boje putovati njihovim autobusima jer iza svakog autobusa ide vatrogasno vozilo.

Smotri mačkara cetinskoga kraja ove godine su se pridružili i Grobnički dondolaši – stara karnevalska skupina iz Grobinšćine, okolica Rijeke.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh