banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Održani Međureligijski susreti

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2015
medjureligijski_susreti3

Izvor: UPSUS

Promocijom romana Esme Bandić i predavanjima ‘Multireligijski pogled mladih’  i ‘Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga’  sinoć su na Kašetarnici UPSUS-a održani Međureligijski susreti.

Zlata Paštar, profesorica sociologije i filozofije koja na zagrebačkoj Prvoj gimnaziji predaje Svjetske religije, naglasila je kako motiv svoga rada vidi u razvijanju empatije i odgoja mladih za suživot i toleranciju čime zajednički doprinose stvaranju kvalitetnijeg društva.

Fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, publici je dao novi osvrt na bitku za Sinj kroz predavanje „Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga“. Posebno se zaustavio na predaji o svjedočanstvu samih Turaka koji su za vrijeme opsade Sinja vidjeli jednu ženu kako hoda gradskim zidinama, pa su se te žene prepali i pobjegli ne osvojivši grad. Nadalje, sinjskoj predaji o Turskom viđenju Gospe, fra Domagoj je pristupio uzimajući u obzir i ono što pripadnici islamske vjere na osnovu Kur’ana s velikim poštovanjem vjeruju i govore o Isusovoj Majci. Naglasio je kako Sinjska bitka može postati prigoda za novi kršćansko – muslimanski dijalog koji u odnosu prema Isusovoj majci Mariji ima puno više dodirnih točaka, nego što se misli.

Na Kašetarnici su sinoć predstavljena i dva romana Esme Bandić ‘Misterija’ i ‘Tajna’. Romane je predstavio Milo Jukić, poznati bosanskohercegovački književnik,  novinar  i autor brojnih recenzija. ‘Teško je ukratko kazati nešto o knjigama Esme Bandić, one se ne mogu prepričati, pročitati u aoristu i ostaviti na polici da skupljaju prašinu, nego su knjige koje se čitaju cijeli život.’ Dodao je da oni koje vole Van Damma i Stalonea ili hitove u bilo kojem pogledu ne trebaju kupovati ove knjige jer nisu za njih.

Esma Bandić, inače po ocu Sinjanka,  zahvalila se Sinjanima na toplom dočeku i rekla kako su  knjige pogodne za temu međureligijskih susreta jer se u njima ‘citiraju i isprepleću dijelovi Staroga zavjeta i  Kur’ana Časnog’.

‘Ove knjige sjedinjuju ljude svih religija zbog ljubavi u srcu koju svaki čovjek ima, te putu spoznaje do koje svatko može doći ako dublje pogleda u sebe.  Iako su knjige s različitim težištima, vode jednim putem – putem spoznaje, i na taj način ih treba čitat’, rekla je Esma Bandić.

Osvrnuvši se na večer u Kašetarnici, predsjednica Udruge za promicanje suvremene umjetnosti Božena Romac rekla je da joj je iznimno drago što je Kašetarnica 300 godina nakon sukoba postala mjesto susreta različitih svjetova, a to je i bio primarni cilj Udruge.

Večeras se u 19 sati nastavljaju radionice fotografije, filma i videa, keramike te modnog dizajna. Svi radovi nastali na radionicama bit će izloženi u prostoru Kašetarnice u petak 7. kolovoza od 21 sat.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh