semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Održano edukativno predavanje ‘Starije osobe u prometu’

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2018

Tekst i foto: Filip Ratković

U organizaciji Udruge Kultura u prometu jučer, 28. studenoga, pred mnoštvom zainteresiranih građana Sinja i okolnih mjesta u Galeriji Sikirica održano predavanje ‘Starije osobe u prometu’.

O razlozima organiziranja ovog predavanja više nam je rekao Ištvan – Miško Kerekeš, predsjednik udruge KUP:

‘Svjedoci smo svakodnevnih ružnih slika na hrvatskim cestama. Ove godine je, gledajući u prosjeku, skoro svaki dan poginula jedna osoba. Svjesni smo da većinu prometnih nesreća izazovu mladi vozači, jer su skloniji rizičnijem ponašanju. Međutim, moramo biti svjesni da se i životna dob produljuje, pa na cestama imamo i sve veći udio starijih vozača. U Hrvatskoj je već sada skoro svaka peta osoba starija od 65 godina i taj će broj u budućnosti svakako i dalje rasti. Mnogima od njih vožnja automobila je izuzetno važno sredstvo za održavanje osobne slobode i neovisnosti. Bez osobnog vozila su ograničeni i samim tim kvaliteta njihovog života, pogotovo društvenog, slabi. To je razlog zašto jako mali broj ljudi priznaje da više ne mogu kvalitetno i sigurno upravljati vozilom i vrate vozačke dozvole.’

Kerekeš je istaknuo kako se društvo u cjelini treba brinuti za sve svoje članove, stoga bi, smatra, trebalo uvesti obavezni liječnički pregled za sve koji navrše 65 godina života, jer vozač može biti samo ona osoba koja ima potrebne psihofizičke sposobnosti.

‘Dopuštati da vozači slobodno voze od 18-te do 80-te godine bez liječničkog pregleda je najblaže rečeno apsurdno. Ako se već nadležne institucije brinu za novčanike naših starijih, onda je jednostavno rješenje da te iste institucije i plate obavljanje liječničkih pregleda. To je svakako puno jeftinije, jer i na taj način smanjujemo broj prometnih nesreća. Ne treba zaboraviti da je svaka četvrta osoba koja je smrtno stradala u prometnoj nesreći starija od 65 godina’, kazao je Kerekeš.

Ovoj problematici svakako treba pridodati i poznavanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila koja su se donekle vremenom i mijenjala.

‘Uzmite samo za primjer vožnju u raskrižju s kružnim tokom prometa koje je relativno novo. To je nešto o čemu prije 30-40 godina niste učili. Tu su još vožnja po brzim cestama i autocestama i još mnogo novih ili promijenjih situacija na koje pojedini naši stari vozači nisu spremni. Treba kroz razne preventivne programe, predavanja ili radionice educirati te iste vozače, jer im samo tako možemo pomoći da do visoke starosti upravljaju svojim vozilima’, smatra Kerekeš.

Predavanje koje se na trenutke pretvaralo u okrugli stol i radionicu, često su prekidala mnoga pitanja vezana za današnje odvijanje prometa. Večina prisutnih pokazala je izuzetnu zainteresiranost i želju za obnavljanje davno stečenih znanja i učenje novih, bitnih elemenata važnih za sigurnost svih sudionika prometa na cestama. Stoga su Udruga umirovljenika Sinj i Udruga Kultura u prometu dogovorile suradnju kroz koju će se u narednom razdoblju organizirati nekoliko edukativnih radionica.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh