banner stozer cz sinj

Olasagasti na Kukuzovcu traži novih 60 radnica!

Autor/ica
Objavljeno: 16 lipnja, 2013
olisagasti_01

Jutros smo imali jedan iznimno zanimljiv, a moglo bi se kazati i poprilično čudan telefonski poziv. Naime, nazvao nas je vlasnik tvrtke Olasagasti i zamolio za pomoć u popunjavanju 60 slobodnih radnih mjesta u pogonu za preradu ribe koji se nalazi u GZ Kukuzovac!?

Budući da je u najmanju ruku neuobičajeno da netko u Sinju traži 60 radnica, zaputili smo se prema pogonu Olasagastija na Kukuzovcu, kako bi se na licu mjesta uvjerili o čemu je riječ.

Tamo smo zatekli 50-ak radnica kako režu, sole i pakiraju ribu, a među njima u radnoj odjeći bio je i vlasnik tvrtke Jon Olasagasti.

‘Ovih dana pojavila se potreba za novih 100-tinjak radnica. Nazvali smo preko 150 žena koje su prije podnijele molbu za rad, ali samo njih 40 se odazvalo našem pozivu. Hitno nam treba još 60 radnica pa smo se za pomoć obratili i medijima,’ navodi gospodin Olasagasti.

Zanimali su nas razlozi slabog odaziva na ovu poslovnu ponudu, pa smo našeg sugovornika upitali u čemu je problem, u teškim uvjetima rada, plaći?

‘Mislim da je najveći problem u sezonskom radu. Inače, radi se ručno – rezanje ribljih glava, soljenje, pakiranje, ali to je više dosadno nego fizički zamorno. Radi se 8 do 9 sati dnevno, a dnevnica je 150 kuna običnim danom, a 200 kuna vikendom,’ odgovara Jon Olasagasti.

Naše slijedeće pitanje odnosilo se na stalne i sezonske radnice, te na radni status novih 60 radnica koje se poziva na posao.

‘Nove radnice radile bi 15-ak dana. A poslije bi vidjeli. Sve ovisi o moru i ribarima. Posla može mjesečno biti za 5, 10 ili 20 dana, to se ne može znati unaprijed. Inače tvrtka Olisagasti u ovom pogonu ima 30 radnica koje rade stalno na neodređeno vrijeme, trenutno imamo još 55 radnica i tražimo novih 60. Sve naše radnice su prijavljene,’ naglašava Olasagasti.

Razgovor smo završili osvrtom na planove za budućnost. Jon Olasagasti vlasnik tvornice za preradu ribe koja trenutno u pogonu  na sinjskom Kukuzovcu zapošljava više od 80 radnica i traži dodatnih 60 radnica za sezonski rad, ne skrivajući optimizam zaključuje:

‘Ovo je naša startna sezona. Na početku smo imali dosta administrativnih problema. Sada je to za nama. Već smo se uhodali, a dogodine nećemo obrađivati samo jadransku nego i španjolsku ribu. To znači povećanje kapaciteta proizvodnje, rad u dvije smjene i više radnih mjesta. Onih stalnih – na neodređeno vrijeme slijedeće godine bi moglo biti 40, 50, možda i 60. Ukupno sa sezonskim radnicama moglo bi nas biti od 150 do 200, možda i više!’

Razgovor sa gospodinom Olasagastijem smo oko 12 sati objavili na Hit radiju. Imamo informaciju da je odaziv vrlo dobar, a da su neke radnice koje su se javile na poziv, već počele raditi.

Zainteresirani za rad u pogonu za preradu ribe Olasagasti na Kukuzovcu mogu se javiti na mobitel 091 4005605.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh