miro bulj
hdz banner
sdp

Oluja u srcima Sinjanki i Sinjana…

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2015
mirjam_oluja_610_400

Grad Sinj s ostatkom Hrvatske danas obilježava i slavi Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – dvadesetu obljetnicu Oluje.

Šetajući gradom, uz naše sugrađane, sreli smo i brojne Sinjane koji godinama žive u drugim krajevima Hrvatske, ali i svijeta, a u rodni grad vratili su se kako bi proslavili ne samo ovaj Dan nego i velike sinjske jubileje koji su pred vratima.

robertino_vuckovic__oluja_305_200Na putu prema sinjskoj Pijaci, u Vrličkoj kali, sreli smo Sinjanina s dugogodišnjom adresom u Zagrebu. Uz prvotno nećkanje, shvativši da je riječ  o portalu Ferata, Robertino Vučković rado nam je dao kratku izjavu: Ja sam utekao s godišnjeg odmora na Hvaru kako bi došao u Sinj i s mojim prijateljima proslavio ovaj dan, a onda i dočekao alkarske svečanosti koje slijede…

 

kaja_oluja_305_200Na Pijaci žega, a štekati puni. No, praznična jutarnja kava mora se ispiti. U masi prepoznamo rođenu Sinjanku s adresom u Splitu. Kaja Efendić prisjetila se davnih dana i kratko nam opisala ono što osjeća danas:  ‘Osjećam se jednako kao i prije 20 godina, vratili su se isti osjećaji,  emocije.  Prije dva desetljeća bila sam ponosna, a ponosna sam i danas.’

 

 

febo_oluja_305_200Kako mi više gazimo Pijacom, trenutne adrese Sinjana koje srećemo sve su udaljenije od našeg grada. Za stolom u hladovini sjede dva prijatelja, Filip Jukić i Ante Ivandić  – Sinjanin s prebivalištem u Njemačkoj. U njemu ovi dani bude posebno snažne osjećaje, a to nam je popularni Febo potvrdio u kratkom razgovoru:  ‘Osjećam se veličanstveno. Jučer sam gledao mimohod u Zagrebu, spektakularan događaj kojeg se ne bi postidjele mnoge europske zemlje. Oduševljen sam. Oluju doživljavam vrlo emotivno. To je jedna veličanstvena pobjeda hrvatske vojske na diku i ponos cijele Hrvatske. Slavimo je svake godine s ponosom, ona je naša i ostaje naša.

 

mirjam_oluja_305_200Posebno zanimljiv razgovor vodili smo s malom Mirjam Božić. Mirjam je kćer Sinjana koji su svoj dom izgradili u Zagrebu, a tamo se 2003. rodila i odrasla ona. Na pitanje zna li koji dan slavimo spremno je odgovorila: ‘Danas slavimo dan Oluje.‘ Iako se rodila 8 godine nakon te vojne operacije, Mirjam zna o čemu se to danas priča: ‘Znam da danas slavimo Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Meni ovaj dan znači slobodu koju smo stekli tom velikom pobjedom.‘ Simpatična Mirjam nastavila se igrati oko spomenika Luce.

 

neven_oluja_305_200Na izlazu iz Samostana, nakon završene svete mise, ugledali smo Sinjanina koji cijeli svoj život živi i radi u našem Gradu. Kao hrvatskom ratnom veteranu i invalidu Nevenu Vučkoviću – Zerdi, Oluja je jedan od najvažnijih dana u životu: ‘Ja sam se danas vratio 20 godina natrag u prošlost. Emocije su snažne. Gledajući mimohod došlo mi je da zaplačem. Sjetio sam se veličanstvene akcije, velikih boraca koji su sve to iznijeli na svojim kostima. Mislim da cijela Hrvatska treba biti ponosna na tu veliku pobjedonosnu akciju.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh