BANNER FERATA

Opsada Sinja na Pijaci i Gradu

Autor/ica
Objavljeno: 8 kolovoza, 2013
opsada

Izvor: Jelena Bilić, direktorica TZ Grada Sinja

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, na divni trenutak u kojem je Majka od Milosti zaštitila svoj puk od neprijateljskog  zuluma, već osmi put  uprizoruje se bitka i događaji koji su joj prethodili. Trenutak je to koji je odredio sinjsku povijest i identitet, trenutak koji se oživljava junačkom Alkom i štovanjem Čudotvorne Gospe Sinjske, pobjede vjere i složnosti sinjskih vitezova, ufanja i nade u pomoć nebeske zaštitnice.

Pod okriljem kolovoške noći, koja tek nakratko donese osvježenje od dnevne omare, radnja se odvija u dva čina. Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Vrlo su efektni nastupi članova HGSS-a koji se, kostimirani u osmanlijske odore, spuštaju s krovova okolnih zgrada, vjerno dočaravajući paniku koju su Sinjani mogli osjetiti pred strašnim neprijateljem. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.

Drugi čin se odvija na Tvrđavi, gdje Vijeće obrane odlučuje braniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Prikazan je i pašin čador, razuzdane zabave i bijes nakon što se Sinjani odbijaju predati. Osmanlije u više navrata jurišaju na Tvrđavu, no napadi su uspješno odbijeni. Nakon procesije s Gospinom slikom, koju predvodi fra Pavao, glasnik donosi vijest: „Turci biže!“  Oduševljenje nastupa u sinjskom taboru te zahvalni puk, branitelji, fratri i časnici pred Gospinim likom na zidu crkve pjevaju pjesmu zahvalnicu „O Gospe Sinjska, djevo sveta…“

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, a  redatelj Rade Perković. Sam spektakl  broji više od stotinu sudionika iz Sinjskog pučkog kazališta, Udruge za očuvanje kulturne baštine, KUD-a Sinj, Kulturne udruge Marko Marulić, Baletnog studija HNK iz Splita te konjanika iz Viteškog alkarskog društva.

Datum: Petak, 09.08.2013.

I. čin: Turci na Pijaci – Pijaca 20:30 h

II. čin: Opsada na Gradu – Stari grad 21:30 h

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh