extrametal

Osam uspješnih godina Kluba žena liječenih na dojci Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 20 studenoga, 2013

dan ruiaste vrpce01

Klub žena liječenih na dojci Sinj, koji kontinuirano radi već osam godina, nastavlja s brojnim aktivnostima s ciljem poboljšanja kvalitete življenja žena nakon operacije karcinoma na dojci.

Klub trenutno broji oko 40 članica, a oboljenlim ženama u radu pomažu volonterke udruge Srma, srednjoškolke, kao i članice kluba koje nisu operirane. Posljednja javna akcija Kluba bila je Dan ružičaste vrpce, koja se svake godine održava u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke Europa Donna. Ove godine akcijom se nastojalo senzibilizirati javnost o potrebi nabave linearnog akceleratora, prvog takvog aparata u Hrvatskoj kojim se smanjuje zračenje, ubrzava liječenje i oporavak oboljelih od raka dojke.

‘Ove smo godine u akciji prikupile oko 1.500 kuna koje smo donirale našoj krovnoj organizaciji Europa Donna za kupnju linearnog akceleratora, aparata za jednokratno zračenje. Aparat će biti kupljen za Zagreb, ali se nadamo da ni naše žene neće imati problem pristupa’, kaže predsjednica Kluba Marica Munivrana.

Munivrana ističe kako su članice i volonterne Kluba na raspolaganju svim ženama utorkom od 17 do 19 sati u prostorijama kluba, na adresi Put Ruduše 10.

‘Posljednje što smo uspjele je zapošljavanje fizikalne terapeutkinje Ljubica Bašić na godiunu dana, koja će u Klubu raditi do lipnja iduće godine’, kaže Munivrana.

Fizioterapeutkinja u Klubu radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 16 sati, a utorkom i četvrtkom od 12 do 20 sati.

‘Nudimo sve vježbe potrebne nakon operacije, nakon koje žene imaju probleme s rukama. Radimo individualne vježbe za ruke, kralježnicu ovisno o problemu, manualnu medicinsku masažu ramena, leđa’, kaže fiziotepapeutkinja Ljubica Bašić.

Bašić ističe kako su žene nakon tretmana zadovoljne, jer im  terapija dosta pomaže, zbog čega se ponovno vraćaju.

‘Ovo ljeto smo imali i vježbe na bazenu, tri puta tjedno i to besplatno, zahvaljujući Gradu Sinju, no interes je bio manji od očekivanoga. Unatoč tome, nadamo se kako će biti realizirane i iduće ljeto. Moram napomenuti kako su vježbe u prostorijama Kluba namijenjene svim ženama operiranima na dojci, ali i onima koje su imale druge operacije, polipe, ciste, kao i nezaposlenima’, kaže Bašić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh