semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Otok: Predstavljena knjiga ‘Velika ispovijed’

Autor/ica
Objavljeno: 12 studenoga, 2016
velika_ispovijed_promocija1

U konobi ‘Kod Frane’ u Ovrlji u Otoku sinoć je predstavljena knjiga ‘Velika ispovijed’, autorice Jasminke Frlete – Botica.

Riječ je o knjizi koja donosi 26 životnih priča tri generacije žena, kroz koje autorica donosi odgovore na pitanja kako se život mijenjao, kako se žene kroz generacije nose s ustaljenim normama, tko ih je promijenio te odakle crpe snagu da se nose s prošlošću, ali i svakodnevnim preprekama što ih život donosi.

Jasminka Frleta – Botica rođena je u Slavonskom Brodu, a korijene vuče iz sela Ruda u Općini Otok. Živi i radi kao strojarska inženjerka u okolici Rotterdama, a pisanje joj je jedan od hobija koji je pomaže u ostvarivanju ravnoteže i u raspodjeli životne energije. Svoju prvu knjigu ‘Vlak života’ napisala je za dar svojim roditeljima povodom 50. godišnjice njihovog braka, a na svoj 50. rođendan odlučila je napisati novu knjigu ‘Velike ispovijedi’.

‘Napravila sam spisak od 15-ak pitanja koji sam poslala svojim prijateljicama i rodicama, mlađima i starijima. Neke od njih su bile zainteresirane, a one koje nisu preporučile su mi neke svoje prijateljice. Tako sam došla do brojke od 33 žene s kojima sam razgovarala i koje su mi ispričale svoju životnu priču. Neke žene sam kombinirala u jednoj priči, ima nekoliko svekrva i snaha, a neke sam umjetnički povezala u jednu priču. I tako je nastalo ovih 26 priča’, ističe Jasminka Frleta – Botica.

Uz autoricu, knjigu ‘Velika ispovijed’ predstavio je istaknuti otočki pjesnik Ante Nadomir Tadić – Šutra, koji je između ostalog kazao:

‘Bilo je teško sve ove priče sažeti u jednu riječ ili jednu rečenicu. Ja sam sažeo da je ljubav ta pokretačka snaga koja je autoricu vodila u ovim pričama. Priča je to triju generacija – od 1921. do 1970. godine, s istim ili sličnim problemima kada su u pitanju muž i žena, odnosno njihovi međusobni odnosi. Isto tako, kroz knjigu možemo upoznati i povijesne dimenzije Hrvatske od 20-ih godina 20. stoljeća pa sve do naših dana’, kazao je pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.

velika_ispovijed_promocija2

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh