ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Otvara se Muzej Cetinske krajine

Autor/ica
Objavljeno: 15 travnja, 2021
muzej

U petak, 16. travnja obnovljeni Muzej Cetinske krajine otvorit će vrata posjetiteljima.

Na svečanom otvaranju  u novoobnovljenoj zgradi Palacine posjetiteljima će se predstaviti dio povijesnog sklopa s tvrđavom Kamičak koji je većim dijelom izgrađen i renoviran kroz projekt ‘Sinj u sridu’.

Novi stalni postav prezentirat će prirodoslovnu, arheološku, povijesnu, etnografsku, umjetničku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu Sinja i Cetinske krajine. Daria Domazet, ravnateljica muzeja rekla nam je kako je riječ o sasvim drugom postavu od ranije viđenog.

muzej

‘Muzej Cetinske krajine ima 9 odjela i 20 zbirki, popriličan broj predmeta se nalazi u muzeju. Posjetitelji će moći vidjeti sve ono što cetinski čovjek jest. Znači, predstavit ćemo naš kompletan kulturni identitet, a gotovo smo sigurni da će i Sinjani po prvi puta vidjeti neke do sada nepoznate predmete. Po prvi put će neke stvari biti i objašnjene tako da se nadam da će muzej biti često i rado posjećivan ne samo od naših sugrađana nego i šire.’

Domazet kaže da će edukcija stanovništva biti prioritet kako bi kroz prošlost bolje razumjeli i sebe, a  sa novim vidicima krenuli i u bolju budućnost.

‘Kroz naš rad susreli smo se s činjenicom da naši ljudi ne znaju puno o svojoj prošlost pa smo našeg lokalnog čovjeka stavili u ulogu kustosa kako bi kreirali svoje stavove na osnovu činjenica koje do sada nisu poznavali. Nadamo se da će nakon što napuste muzej i sebe gledati nekim drugim očima’, istaknula je ravnateljica Domazet.

 

Autori novog postava su djelatnici Muzeja Cetinske krajine, Danijela Petričević Banović, Anđela Vrca, Anita Librenjak i Daria Domazet. Autori prostornog i vizualnog rješenja stalnog postava su dizajner Damir Gamulin, arhitekt Antun Sevešek te ilustrator Petar Radović.

Podsjetimo, Muzej Cetinske krajine osnovan je 7. srpnja 1956. godine, a cijeli kompleks izgrađen je početkom 18. stoljeća te je zaštićeni  spomenik kulture koji je upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Svečanost otvaranja će biti zatvorena za širu publiku zbog epidemiološkim mjera, ali će otvaranje novog postava Muzeja Cetinske krajine popratiti ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Otvaranje je najavljeno za 11 sati.

muzejj

Muzej Cetinske krajine za sve posjetitelje bit će otvoren od ponedjeljka 19.travnja od 8 do 16 sati, a ulaznice za posjetitelje moći će se nabaviti po promotivnim cijenama.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh