Jadrantrans

Otvoren 15. Sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda

Autor/ica
Objavljeno: 16 listopada, 2020
sajam

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak danas je u Sinju svečano otvorila dvodnevni 15. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem ‘Sinj 2020.’.

Pored navedenog Ministarstva, pokrovitelji ovogodišnje sajamske manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo turizma i sporta. Organizator ovog događaja je Poduzetnički centar Sinj, a suorganizatori Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija.

Sukladno aktualnoj situaciji zbog COVID 19, Nacionalni sajam pršuta koji se trebao održati u travnju, dobio je ovaj novi termin i održava se u suradnji s preporukom struke, Stožera civilne zaštite Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i Zavoda za javno zdravstvo.

Prije samog ulaska u izložbeni prostor, koji se nalazi u Hotelu Alkar, svim sudionicima manifestacije, od izlagača, gostiju, posjetitelja, pripadnici stožera Civilne zaštite grada Sinja provodili su mjerenje tjelesne temperature uz podjelu zaštitnih maski i ostalih dezinfekcijskih sredstava.

sajam

Zbog navedene COVID infekcije  svoje proizvode  izložilo je nešto manje izlagača nego prošlih godina, odnosno 30-tak  izlagača iz Hrvatske i BiH.

sajam

Uz pršute i ostale suhomesnate proizvode u ponudi su i ostale delicije: maslinovo ulje, sirevi, vino, pčelarski proizvodi, kao i autohtoni suveniri i rukotvorine. Prethodnih godina ovaj sajam s različitim proizvodima posjećivalo je i 80-tak izlagača.

Ove godine na ocjenjivanje svojih proizvoda uzorke je donijelo osam pršutara.

sajam

Na početku manifestacije sve je pozdravila i zaželjela dobrodošlicu direktorica PC Sinj Ana Barać.

U svom obraćanju nazočnima gradonačelnica Sinja Kristina Križanac istaknula je važnost Sajma, kao jedne gastronomske, ali i turističke vrijednosti za Sinj i cijeli cetinski kraj.

‘Vjerujem kako će i ovaj Sajam biti jedna dobra podloga za jedno bolje prisustvo na tržištu svih uključenih u ovaj proces proizvodnje pršuta. Vjerujem kako će Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova i sama ministrica u slijedećoj omotnici za Hrvatsku dati jedan važan i dodatan naglasak za dobivanje sredstava za ovakvu i slične djelatnosti, u prvom redu za poljoprivredu i stočarstvo. Vjerujem kako je to veliki zalog za razvoj na našem području. Isto tako vjerujem kako će ovaj Sajam proći u jednom pozitivnom ozračuju, unatoč ovoj pandemiji što nas prati’, kazala je Križanac pozivajući sve da se ponašaju odgovorno i sukladno svim preporukama zdravstvene struke i stožera sa svih razina.

O samom ocjenjivanju i kvaliteti pršuta govorila je predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje dr. sc. Mladenka Šarolić s Veleučilišta Marko Marulić iz Knina. kazala je kako ono što su vidjeli i ocijenili zaslužuje samo riječi pohvale, što će se vidjeti na obrazloženju, sutra na svečanoj dodijeli priznanja.

O ulozi i pomoći Gospodarske komore Split ovakvoj manifestaciji i o njenom značaju govorio je čelnik Županijske komore Jozo Tomaš.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban kazao je, između ostaloga, da je demografska obnova nešto o čemu  svi moramo voditi računa, od lokalnih, preko županijskih, do nacionalnih razina. Razne mjere, projekti moraju nam biti svima u fokusu rada, a poljoprivreda i ostanak mladih na svojim ognjištima je vrlo važno. Župan je dodao i kako se kroz ovaj Sajam vidi da tu ima nade i potencijala.

‘Ovakvi pršuti, to nema nigdje na svijetu. Samo zbog toga što sveta klima Bogom dana na ovom području oplahuje ove pršute i zbog toga su najljepši i najbolji na svijetu. Zato svi zajedno moramo još više raditi  kako bi se ovakva djelatnost povećala ,a samim time sve bi više, posebno mladih, ostajalo u svojim mjestima, a to je budućnost Hrvatske’, kazao je Boban, ističući neke od mjera i projekata koje Županija provodi u cilju demografske obnove i  cjelokupnog razvoja SD županije.

sajam

Ministrica Tramišak istaknula je da su OPG-ovi važan element i čuvar tradicije, hrvatskog identiteta, kulture i naših običaja te da je važan dio razvoja Hrvatske u cjelini je poticanje mladih u njihovom radu i njihovo zapošljavanje.

‘Ministarstvo regionalnog razvoja  i EU fondova, kao što je poznato, koordinira cijelom provedbom korištenja sredstava iz EU fondova, ali i onih koji se planiraju u budućnosti. Podsjetiću kako nam je sada u idućih sedam godina na raspolaganju 22 milijarde eura. Poznato mi je da je Splitsko-dalmatinska županija jedna od vodećih županija u Hrvatskoj u povlačenju sredstava iz europskih fondova, a dobar dio sredstava došlo je i u grad Sinj, nekih 500 milijuna kuna, na čemu čestitam gradonačelnici’, kazala je otvarajući sajam ministrica Nataša Tramišak, ističući važnost održavanja ovakvih manifestacija koje donose mnogo toga u pogledu razmjenjivanja ideja, stručnih savjeta, poslovnih dogovora i drugih aktivnosti koji se događaju u ovakvim prigodama.

Ovoj svečanosti nazočili su još ravnatelj Hrvatske agencije za plaćanje Tomislav Petric, dožupan Ante Šošić, ravnatelj RERE  Jozo SaraćKristina Prša, dogradonačelnica Gospića te brojne osobe iz javnog, društvenog i poduzetničkog života.

sajam

Pored suhomesnatih i ostalih proizvoda zanimljivo je i na drugim izložbenim prostorima gdje su izloženi suveniri, rukotvorine i drugi etno sadržaji.

sajam

U prigodnom dijelu programa premijerno se prvi puta pred publikom predstavila ženska klapa Cetinjanke, koja djeluje u sklopu Udruge Hrvace u kojoj djeluje i muška klapa Cetinjani.

sajam

Pored izložbenog dijela na sajmu se održavaju se edukativne radionice, od kojih se izdvaja posebno prva radionica na temu ‘Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih’, koja će se održati od 10 sati, u organizaciji GTF-Inicijativa za održivi rast Zagreb.

Sajam je sutra otvoren za posjetitelje od 9 do 14 sati, kada će uslijediti dodjela priznanja i nagrada vlasnicima najboljih pršuta.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh