banner stozer cz sinj

Otvoren 25. Sajam GAST

Autor/ica
Objavljeno: 26 veljače, 2020
Gast

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica Predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, otvorila je jubilarni 25. međunarodni sajam GAST 2020, koji se održava od danas do 29. veljače u splitskoj Spaladium areni, a za posjetitelje je otvoren svaki dan od 9 do 19 sati.

Ministrica Vučković je pozdravljajući organizatore, goste, uzvanike i posjetitelje Sajma, istaknula kako je GAST od svojih početaka središnje mjesto okupljanja vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, malih iznajmljivača te ugostiteljskih objekata iz čitave Dalmacije.

‘Dolazim u ime svih ljudi koji rade u poljoprivrednom resoru, koji dobro znaju cijeniti onu posebnu vezu između tla i čovjeka. Kako sam čula, ovdje su nazočni predstavnici skoro 800 različitih brendova proizvođača, izlagača i turističkih tvrtki. Posebnu važnost imaju oni koji se bave proizvodnjom i plasmanom hrane, oni koji spajaju turizam i poljoprivredu, „plavu“ i „zelenu“ Hrvatsku, ruralnu i urbanu Dalmaciju’, kazala je ministrica Vučković.

Ministrica je dodala kako je ponosna na dva programa kojima se upravlja iz Ministarstva poljoprivrede. Prvi je operativni program ruralnog razvoja, u okviru kojega je ugovoreno 78 % dostupne alokacije EU sredstava, koja je veća od 18 milijardi kuna, a isplaćeno je 46 % do sada ugovorenoga. Dobri su, pohvalila se ministrica, i u drugom operativnom programu, za pomorstvo i ribarstvo kroz koji su zadnje tri godine pokazali značajne iskorake.

gast

Goste i okupljene su pozdravili direktorica GAST-a Sanja Vuković Vejić, gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara, potpredsjednica HGK, Mirjana Čagalj, Alijana Vukšić dir. TZ Split, Joško Stella dir. TZ SDŽ, državni tajnik Ministarstva turizma Tonći Glavina i župan virovitičko-podravski Igor Adrović, čija je županija ove godine partner sajma.

Župan Blaženko Boban je kazao da sviju pozdravlja u ime niza danas nazočnih suradnika iz županije, kao i brojnih djelatnika Županije koji su godinama bili potpora direktorici GAST-a.

‘Od ulaza u arenu oduševljava nas pravi vatromet boja, mirisa i okusa, a zbog ovoga posljednjega, kako je danas Čista srijeda, zbog okusa ćemo doći na sajam i sutra, s obiteljima, prijateljima i poslovnim partnerima’,  kazao je u pozdravnoj riječi župan, čestitajući Sanji Vuković Vejić i njezinim suradnicima 25. godišnjicu ovoga vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma.

Posebno pozdravljam kolegu Igora Androvića, župana Virovitičko-podravske županije koja je partner ovogodišnje GAST-a. To je uzvratni posjet, jer je SD županija bila prošle godine partner na VIRO-Expo sajmu u Virovitici, a ta suradnja će se svakako i nastaviti u godinama pred nama’,  kazao je župan.

Sajam GAST 2020. obuhvaća niz specijaliziranih sajmova: Međunarodni sajam prehrane, Međunarodni sajam pića, Međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodni sajam vina – Dionizijana, Međunarodni sajam namještaja – Furnitura, Međunarodni sajam kave, Sajam za turizam – Saturn, Međunarodni sajam sladoleda i slastica. Na sajmu je 786 izlagača iz 8 zemalja, a među njima su i izlagači iz cetinskog kraja:

Gast

GAST 2020, kao i prethodnih godina, prati niz zanimljivih događanja: Dionizijana – 25. međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića i svečana dodjela nagrada vinarima – Vodeće u Hrvatskoj! Turistička mreža; splitska gastro scena – gastro noviteti za turističku sezonu; svakodnevni Show Cooking i slastičarske radionice, kreiranje vinskih lista i vođene vinske radionice, barmen Show, te kuharski humanitarni show ‘Poznati u kuhinji’.

Na kraju svečanog otvaranja sajma, gosti i uzvanici uživali su u pripremljenim koktelima koje je pripremio najpoznatiji hrvatski barmen Jure Vojković. I ovoga puta u središtu je bio poznati koktel ‘Alkar’ kao i koktel ‘Srce Jadrana’ s kojima je Vojoković nedavno sudjelovao i na turističkoj manifestaciji u Munchenu.

gast
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh