miro bulj
hdz

Otvorena izložba ‘300 fotografija za 300 godina Alke i Velike Gospe’

Autor/ica
Objavljeno: 28 srpnja, 2015
izlozba_300_fotografija 02

Sinoć je u Galeriji Galiotović otvorena izložba ‘300 fotografija za 300 godina Alke i Velike Gospe’, koju je u okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ pripremila Foto-video udruga Sinj.

Izložbu je, uz nazočnost pedesetak Sinjana, otvorila obnašateljica dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac.

Na gotovo 50 panoa postavljenih u sali i hodniku Galerije, prikazano je 300 fotografija, uglavnom crno-bijelih, vezanih za Alku i Veliku Gospu, kroz sva povijesna razdoblja.

izlozba_300_fotografija 03

Na fotografijama su prikazani nekadašnji alkarski vojvode, alajčauši, arambaše, slavodobitnici Alke, kao i druge zanimljivosti vezane za događanja oko Alke i proslave blagdana Velike Gospe u Sinju. Najstarija izložena fotografija pronađena je u Zadru, a na temelju informacija dobivenih od njenih vlasnika procjenjuje se da je stara oko 200 godina.

‘Ovo je naš doprinos našim obljetnicama. Ovdje ima 330 fotografija, odnosno 300 fotografija i tridesetak tekstova iz starih novina iz kojih možemo saznati što se o Alki pisalo u Londonu, Zagrebu, Beogradu i Splitu. Taj dio dokumentacije ustupio nam je prof. Stjepan Bekavac koji je napisao knjigu o Alki, a koja bi trebala uskoro biti predstavljena. Od cijelog izloženog opusa 90 posto su fotografije iz arhivske građe, a ostatak su fotografije iz novijeg razdoblja koje su snimili članovi Udruge’, kazao je predsjednik Foto-video udruge Sinj Filip Ratković.

Izložba će biti otvorena do 9. kolovoza, a posjetitelji je mogu razgledati od 8 do 12 i od 17 do 20 sati.

izlozba_300_fotografija 01

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh