banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Otvorena izložba ‘Drveća su pluća svijeta’

Autor/ica
Objavljeno: 22 svibnja, 2019

Udruga Srma je u Sinju obilježila Međunarodni dan biološke raznolikosti 22. svibnja otvaranjem prigodne izložbe fotografija ‘Drveća su pluća svijeta’. Izložba je organizirana u suradnji sa Šumarijom Sinj čiji su djelatnici izložili dio fotografija i pomogli pripremiti izložbu. Riječ je o izložbi stabala, šuma i planinskih prizora koje pokazuju bogatstvo naših krajeva i cijele Hrvatske. Izložbom se željela osvijestiti činjenica kako je Hrvatska bogata šumama u toj mjeri da bi nam na tom bogatstvu mogle zavidjeti mnoge države svijeta.
Snježanka Jadrijević, predsjednica udruge Srma kaže kako cilj izložbe nije bio artistički, iako je kroz taj aspekt priroda još više dobila na ljepoti i vrijednosti.

‘Cilj izložbe bio je ukazati na rijetke i ugrožene vrste koje sve rjeđe srećemo, ali i područja u planinama do kojih rijetko dolazimo. Prikazali smo prizore zaleđenih šuma ili šuma koje su nakon leda ostale sasječene. Prikazani su i načini na koji se šumari trebaju brinuti za šume i opožarene površine, ali i naš cetinski kraj, njegovo bogatstvo i ljepotu prirode’

O održavanju šuma i pošumljavanju na otvaranju je govorila dipl.ing. šumarstva Martina Barbić, a izložbu je otvorio Slaven Kardoš, učitelj u mirovini, autor dviju knjiga o dva zaštićena krajobraza u Cetinskoj krajini ‘Sutina’ i ‘Rumin’. Kardoš je inače dugogodišnji voditelj izviđačkog odreda porječna Malin, odličan poznavatelj lokalne bioraznolikosti i voditelj eko sekcije za učenike pri Udruzi Srma čiji su polaznici na izložbi pokazali svoj herbarij.
Izlagači su: Željko Zrnčić Grašak, Zoran Đurđević, Darko Cvijić, Nikica Ugrin Radar, Ana Bašić, Vesna Ančić-Tunuković i Snježanka Jadrijević.


Izložbe je otvorena u Galeriji Galiotović u Sinju i može se posjetiti do 28. svibnja radnim danom od 9 do 11 sati.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh