banner stozer cz sinj

BANNER FERATA

Otvorena izložba ‘Etnografska zbirka Franjevačkog samostana Gospe Sinjske’

Autor/ica
Objavljeno: 5 kolovoza, 2015

MUzej1

Sinoć je pred nekoliko desetaka posjetitelja u prizemlju Alkarskih dvora otvorena izložba ‘Etnografska zbirka Franjevačkog samostana’.

Na očuvanju, inventarizaciji, restauraciji i održavanju ‘higijene’ prostora gdje se nalazi ova zbirka su radili Petra Barać uz pomoć i savjet svoje bivše profesorice, konzervatorice Dragice Krstić, a pomogli su im i kolege koautori izložbe iz Konzervatorskog odjela Split, Hrvoje Vuletić i Ivana Radovani Podrug.

Prisutnima se prilikom otvorenja obratila diplomirana restauratorica/konzervatorica Barać, naglasivši kako će se ovom izložbom približiti vrijednost kompletne zbirke pa nakon kratkih zahvala riječ prepustila kolegi iz Splita. Vuletić je u obraćanju prisutnima posebno naglasio kako je potrebno kontinuirano raditi da bi se ova zbirka u potpunosti restaurirala i očuvala.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Zlatko Ugrin, a naglasimo kako je svojevrsni pokrovitelj ove izložbe fra Mirko Marić brinuo i još uvijek brine o ovoj zbirci.

Ova bogata zbirka biljeg je etnološke prošlosti našeg kraja. Tako se posjetitelji mogu upoznati sa tradicijskim nošnjama i nakitom, predmetima iz domaćinstva i drvorezbarstva. Mogu vidjeti i kako se nekad gospodarilo. Ono što je svakako zanimljivo su moderne metode korištene u očuvanju i restauraciji o kojima posjetitelji mogu naučiti na ovoj izložbi.

Posjetitelje su dočekali i ‘živi’ dijelovi lokalne tradicije, lončar iz Potravlja Ivan Knezović i članovi prijatelja za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja koju su tradicijskom pjesmom oduševili prisutne.

Izložba je otvorena od utorka do petka u od 9 do 13 sati, i popodne u terminu od 18 do 21 sat te subotom od 8 do 13 sati.

Muzej2

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh