BANNER FERATA

Otvorena izložba ‘Stipe Sikirica – kipar Alke’

Autor/ica
Objavljeno: 30 srpnja, 2015

 

Sikirica1

U Galeriji Sikirica pred 100-tinjak posjetitelja svečano je otvorena izložba ‘Stipe Sikirica – kipar Alke’. Izložbu je otvorila obnašateljica dužnosti gradonačelnika, zamjenica gradonačelnika Sinja Kristina Križanac.

Na izložbi je predstavljeno 30-tak  radova Stipe Sikirice koji su vezani za Alku i Sinj. Tako su se na jednom mjestu našli i Sikiričin Spomenik Alkaru, vratnice crkve Čudotvorne Gospe Sinjske, Veliki štit vojvode alkarskog, poznata ‘Luca’, kovani zlatni i srebreni alkarski novac, ‘Mladenci na Gazu’ i mnoga druga djela bogatog stvaralačkog opusa Stipe Sikirice.

Govoreći o samoj izložbi voditeljica Galerije Sikirica, Dragana Modrić, koja je uz Jelenu Pavlinušić ujedno i autorica izložbe, istaknula je kako je i prva Sikiričina izložba daleke 1960. bila upravo o Alci, a inspiracija našom viteškom igrom kao i rodnim krajem bili su Sikirici uvijek na prvom mjestu:

‘Najbolji ambijent za umjetnikov rodni kraj. Dovoljno je to istaknuti na tri najznačajnija djela koji su svojevrsni simboli Sinja. Spomenik alkaru, tko nije dotakao vratnice na crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske ili se napio vode Na izvoru, poznatiju kao Lucu’

Sikirica2

Voditeljica galerije Modrić je izrazila i zahvalu svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe, Narodnom muzeju u Zadru, Gradu Sinju, VAD-u i Sikiričinoj obitelji. Na izložbi su predstavljeni i suveniri, odnosno replike Sikiričinih djela o kojima su  govorili akademski kipar Zoran Boban i restauratorica Zrinka Bočina. Uz brojne posjetitelje, otvorenju su nazočili i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Sinju fra Mirko Marić, bivši alkarski vojvoda Nikola Tomašević te članovi obitelji Stipe Sikirice.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do kraja godine kroz  jutro od 9 do 13, a poslijepodne od 18 do 21 sat. Moderatorica ove sinjske kulturne večeri bila je Božena Romac.

Sikirica3
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh