svabo

Otvorena izložba ‘Vjenčanja u zemane’

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2019

Fotografije: Saša Tadinac

U Okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe’ danas je u Sinju, u Brnaškoj ulici otvorena  izložba udruge Sinjski Ferali, autorice Ite Filipović Grčić  ‘Vjenčanja u zemane’. Na izložbi je prikazano niz zanimljivih fotografija koje prikazuju vjenčanja s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložene su i vjenčanice iz tog razdoblja, ali i tri kratke priče kako se voljelo u ‘zemane’ autorica Marije Librenjak i Ite Filipović Grčić.


Na otvaranju je bio splitsko – dalmatinski dožupan Luka Brčić, savjetnik gradonačelnice Kristine Križanac za kulturu Goran Ugrin, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja Monika Vrgoč te predstavnici kulturnih ustanova s područja grada Sinja. Izložbu je otvorio prof. povijesti i etnolog Tomislav Barhanović koji je istaknuo važnost očuvanja tradicijske kulture cetinskog kraja kroz ovakve izložbe.

‘Osnovni cilj ove izložbe je prvenstveno da se ne zaborave svatovski običaji ovoga mjesta, da se shvate u tako određenom prostoru i vremenu koje je minulo i ostalo zabilježeno na izblijedjelim fotografijama još živih kazivačica i kazivača kao etnografska i etimološka građa. Naš cilj je sustavno osvijestiti stanovništvo, posebice mlade generacije o čuvanju kulturno povijesne baštine kao presudnog čimbenika očuvanja autentičnog i prepoznatljivog identiteta ovoga kraja’, rekao je Barhanović.

Goran Ugrin kaže kako prati rad Ferala od njihovog osnutka te kako su oni udruga koja ide briljantnim smjerom.

‘Postali su osobna iskaznica grada Sinja i ja ih jako volim. Ono što oni rade je jednostavno kultura življenja našega grada, a izložba me nošnjama i slikama vratila u djetinjstvo. Ova mala izložba je ogromna, jer je takva količina emocije u njoj da je to nevjerojatno’, rekao je Ugrin.

Na otvaranju su nastupili članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja i KUD Brnaze.

Izložba će biti otvorena do nedjelje, 28.srpnja.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh