Otvorena izložba ‘Zaboravljeni Sinj’

Autor/ica
Objavljeno: 21 prosinca, 2013
izlozba_sinj02

Foto: Filip Ratković

U Galeriji Galiotović u Sinju otvorena je izložba ‘Zaboravljeni Sinj’ na kojoj je prikazano 70-tak fotografija nepoznatog autora. Riječ je o fotografijama koje je portalu Ferata ustupio Anto Baković koji živi u Baru u Crnoj Gori, nećak poznatog Sinjanina Marka Bakovića. Fotografije prikazuju Sinj iz 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća.

Članovi Foto-video udruge ‘Sinj’, koji su uz potporu Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije organizirali izložbu, fotografije su doradili i skinuli ogrebotine čime su dobile na kvaliteti.

Ante Baković kaže kako je vrlo zadovoljan što su fotografije ponovo ugledale svjetlo dana i to upravo na izložbi u Sinju.

‘Očito je kako je nepoznati autor koji je snimio fotografije imao fotografsko obrazovanje, jer je zabilježio Sinj i događaje iz života Sinja na dokumentaran, kreativan način, koji ide ka umjetnosti. U vrijeme kada su one nastale bilo je mnogo foto-klubova koji su imali veliki utjecaj na obrazovanje i stvaranje, kao i veliki broj kvalitetnih foto-amatera koji su kasnije prelazili u profesionalce. Vjerujem da negdje na tavanima Sinjana ima još dosta starijih fotografija koje trebaju ugledati svjetlost dana. Bilo bi dobro da se sve one prikupe i osnuje građa za fototeku Sinja’, kazao je Anto Baković.

Anto Baković rođen je u Splitu, a kao dječak odselio je u Crnu Goru, gdje i danas živi. Radio je kao nastavnik fizike i kemije u osnovnoj školi, zatim kao inspektor kriminalističke tehnike, a u isto vrijeme objavljivao je fotografije u svim važnijim dnevnim novinama i časopisima. Bio je prvi urednik fotografije ‘Barskih novina’. Stalni je fotograf barskog portala www.barinfo.me.

Izložba ‘Zaboravljeni Sinj’ može se razgledati do kraja blagdana, od 9 do 12 i 17 do 19 sati.

izlozba_sinj01

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh