banner stozer cz sinj

Otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama’

Autor/ica
Objavljeno: 20 rujna, 2018
izlozba_tradicija1

U Alkarskim dvorima sinoć je, u organizaciji Muzeja Sinjske alke i Etngorafskog muzeja Zagreb, otvorena izložba ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama’.

Riječ je o izložbi Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Etnografskog muzeja Zagreb koja prikazuje dio bogate kulturne baštine Hrvatske i koja je do sada osim u hrvatskim gradovima gostovala diljem svijeta.

izlozba_tradicija4

 

‘Ova izložba rezultat je suradnje s Etnografskim muzejom Zagreb koja traje od kada je otvoren Muzej Sinjske alke. S njima smo prošle godine realizirali izložbu Kako te maska mijenja, ove godine je Hrvatska nematerijalna baština na UNECSO-vim listama, a za iduću godinu već smo u pregovorima za izložbu Tradicionalne dječje igračke u Hrvatskoj. Oni nam dosta pomognu sa svojim iskustvom vezano za muzejsku struku i za međunarodne projekte, tako da im i ovim putem zahvaljujem’, kazao je ravnatelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić.

Jedna od autorica izložbe Iris Biškupić Bašić kazala je kako je ovu izložbu 2011. godine pokrenulo Ministarstvo kulture te im je cilj da ju pogleda što veći broj ljudi. Stoga su se, kaže, rado odazvali na poziv vodstva Muzeja Sinjske alke da izložbu ‘Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-vim listama’ postave u Alkarskim dvorima.

‘Izložba je samo pokazatelj nečega što jedan narod živi i njeguje. Važna su nematerijalna dobra. Mi kao narod živimo s nematerijalnim dobrima, nasljeđujemo ih i njegujemo i naša je dužnost da ih prenašamo dalje mlađim generacijama’, kazala je Biškupić Bašić.

Izložba će biti otvorena do 28. listopada.

izlozba_tradicija2
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh