MIRO_BULJ IVAN_ŠIPIĆ HDZ NLM IZBORI 2024

Otvorena pršutana na Maovicama

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpnja, 2013
prsutana_maovice1

Foto: Filip Ratković

Pred 300-tinjak okupljenih Maovičana, proizvođača pršuta s područja Dalmacije, predstavnika braniteljskih zadruga s područja Splitsko-dalmatinske , Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije, ministar hrvatskih branitelja Predrag Fred Matić jučer je svečano otvorio novoizgrađenu pršutanu PBZ ‘Svilaja’.

Pozdravljajuć nazočne, upravitelj zadruge Stipe Baturina istaknuo je kako je ovo iznimno značajan projekt za razvoj pršutarske, odnosno suhomesnate proizvodnje na vrličkom području.

‘Ova pršutana prostire se na oko 600 metara kvadratnih, a godišnje se može osušiti oko 5 tisuća pršuta, odnosno pečenice, pancete, suhog vrata i ostalih proizvoda. U izgradnju smo uložili oko 3 miljuna kuna, uglavnom naših sredstava, a pomogli su nam Grad Vrlika, Županija te s 200 tisuća kuna Ministarstvo hrvatskih branitelja i 50 tisuća od Ministarstvo poduzetništva i obrta’, kazao je Baturina.

Pored mještana Maovica, ostalih sela vrličkog kraja i proizvođača pršuta, svečanosti u ovom selu koje je na nadmorskoj visini od 700 metera, nazočili su i savjetnik za branitelje u Uredu predsjednika RH Vinko Kovačić, dekan kninskog veleučilišta prof.dr.sc. Mirko Gugić, direkotirica Nacionalnog sajma pršuta Ana Barać i ostale osobe iz javnog života.

Pozdravne riječi okupljenima uputili su gradonačelnik Vrlike Ivan Čorić i savjetnik za branitelje splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić.

Otvarajući pršutanu, ministar Matić čestitao je braniteljima u zadruzi Svilaja te je naglasio:

‘Braniteljske zadruge su najljepše priče o hrvatskim braniteljima poslije Domovinskog rata. Sada na području Hrvatske ima oko 500 zadruga, a ako Bog da bit će ih i više jer su opravdale sva očekivanja. Ovo je dobar primjer da cijela Hrvatska i Europa može vidjeti kako se jedan naš autohtoni proizvod kao što je dalmatinski pršut proizvodi od strane branitelja. Pošto smo sada punopravni članovi EU, on će sigurno naći svoje mjesto na europskom i svjetskom tržištu.’

Govoreći o samom projektu ministarstva branitelja vezanim uz osnivanje braniteljskih zadruga, ministar je naglasio:

‘Ministarstvo ima program osnivanja braniteljskih zadruga u kojem materijalno pomaže u osnivanju određene zadruge sa 150 tisuća kuna neporvatnih sredstava. Naravno, tu postoji stroga procedura koju osnivači moraju provoditi i opravdati utrošena sredstva. Na primjeru obitelji Baturina i ostalih deset branitelja u ovoj zadruzi, to je i zorno dokazano.’

Ovom prigodom u ime domaćina Ivan Baturina poklonio je ministru Matiću monografiju Vrlike i tradicionalnu vrličku kapu. Novu pršutanu blagoslovio je vrlički župnik fra Jakov Viro. U prigodnom programu s tradicionalnim napjevima i plesovima vrličkog kraja nastupio je KUD ‘Milan Begović’, a sve uz bogatu gastronomsku ponudu u kojoj je, dakako, prevladavao pršut.

Fotogalerija

 

 

ferata@ferata.hr
0997370409