trilj
vrlika
baner donlic

Otvoreni ‘Dani Galerije Plamenac’

Autor/ica
Objavljeno: 5 srpnja, 2013

galerija_plamenac06

U okviru ovogodišnjih ‘Dana Alke i Velike Gospe’ u Alkarskim dvorima danas su otvoreni ‘Dani Galerije Plamenac’.

Ovo je druga kulturno-umjetnička manifestacija koju organizira ova sinjska galerija. Naime, prošle godine sinjskoj kulturnoj javnosti Galerija je predstavila značajna djela uglednih hrvatskih umjetnika.

Galerija Plamenac i Ljevaonica umjetnina Ujević prošle godine od 2. do 4. kolovoza inicirali su manifestaciju u svrhu promicanja zavičajnih tema na visokoj likovnoj razini, na teme Sinjska alka i Čudotvorna Gospa Sinjska. Upravo na ovim temama četiri ugledna suvremena hrvatska kipara Stipe Sikirica, Josip Marinović, Kuzma Kovačić i Tomislav Kršnjavi u atriju Alkarskih dvora modelirali su svoja djela, ukupno njih 14 koja su i danas postavljena u Alkarskim dvorima.

U unutarnjem prostoru Alkarskih dvora danas i sutra do 13 sati mogu se između ostalog vidjeti djela Stpe Sikirice ‘Alkar’, Kuzme Kovačića ‘General Mirko Norac’ Ivice Pavića ‘Vrličanka s alkarskim momkom’, Josipa Marinovića ‘Alkar u punom trku’, te ostala djela.

Ovogodišnje ‘Dane Galerije Plamenac’ svojim će sudjelovanjem i djelima koncepcijski obogatiti još trojica uglednih hrvatskih umjetnika, Josip Botteri Dini, Antun Boris Švaljek i Kažimir Hraste, koji će danas do 13, te od 17 do 20 sati, i sutra od 8 do 12 sati u vanjskom prostoru Dvora svoje djela raditi uz nazočnost svih onih koji žele izravno vidjeti kako nastaju reprezentativna dijela uglednih hrvatskih umjetnika.

Na današnjoj svečanosti o izložbi je govorio Milan Bešlić, voditelj Galerije, a pozdravne riječi nazočnima i zahvalu organizatoru što ova izložba obogaćuje kulturno-umjetnički program grada Sinja uputio je gradonačelnik Ivica Glavan koji je otvorio izložbu.

U prigodnoom dijelu programa nastupio je KUD Sinj, te alkarić Ivan Vučković iz Vučkovića dječije alke, a moderator programa bio je prof. Marko Duvnjak.
Ugledni hrvatski kipar Kažimir Hraste oduševljen je idejom organiziranja izložbe i likovne radionice.

‘Ovo je zaista izvrsna ideja i još jedan značajan doprinos Sinju u kulturnom smislu. Ova djela vrsnih hrvatskih umjetnika na temu ponajvećih hrvatskih vrijednosti, kao što su Alka i Gospa Sinjska koja su ovdje izložena, dobivaju na još većem značaju iz razloga što su postavljeni u uistinu reprezentativnom zdanju kao što su Alkarski dvori’.

Sve pohvale nazočnih dobio je ravnatelj Galerije Plamenac Goran Žanko, koji je istaknuo kako je ponosan što sa svojim prijateljima i suradnicima može organizirati ovu izložbu i radionicu.

‘Ovdje je prekrasnih 14 skulptura naših uglednih umjetnika Sikirice, Marinovića, Kovačića i Pavića, a danas i sutra postojeći postav obogatiti će naši ovogodišnji gosti Kažimir Hraste, Josip Boteri Dini i Boris Švaljek. Cilj nam je da u dogledno vrijeme ova izložba ima stalni postav u gradu i na tome se radi, a ja bih želio da to bude u okviru Alkarskih dvora’.

fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh