fruhwald

Otvoreni ‘Tripalovi dani u Sinju 2021.’

Autor/ica
Objavljeno: 10 lipnja, 2021
tdus

Polaganjem vijenca pred bistom Ante Mike Tripala kod Ville Tripalo danas su započeli ‘Tripalovi dani u Sinju 2021.’

Podsjećamo, simpozij ‘Tripalovi dani u Sinju’ 2015. godine pokrenuo je Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo iz Zagreba kao znanstveno-stručnu i kulturnu manifestaciju kojom se na prigodan način obilježava povezanost Mike Tripala i njegovog rodnog grada Sinja. U ulozi domaćina danas se našao poduzetnik Branko Roglić – predsjednik NO Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Tripalov prijatelj te vlasnik vile ‘Tripalo’ u Sinju. Uz njega, vijenac su položili bivši predsjednici Republike Hrvatske Stipe Mesić i Ivo Josipović.

tdus

‘Drago mi je da danas možemo našem Miki, u pratnji dvojice predsjednika, položiti vijenac. On je to svojim radom zaslužio. Znamo koliko je doprinio demokratizaciji našeg društva i koliko nas je učio da volimo svoju domovinu’, kazao je Roglić.

Stipe Mesić u svom je govoru istaknuo kako je Tripalo bio istinski vođa.

‘Vođa za promjene u društvu, za demokratizaciju, vođa za čiste račune. Bio je među onima koji su shvatili da se društvo može demokratizirati i u onim uvjetima. Nažalost, mnogi to nisu shvatili i imali smo poteškoća zbog toga. Ali, ono što je poduzimao Miko i ono što je tada poduzimala najveća grupa u centralnom komitetu – progresivna grupa, ipak je na kraju uspjela’, naglasio je Mesić.

Ivo Josipović je kazao kako mu je čast što je danas u Sinju da se još jednom pokloni velikom Tripalu.

‘Malo ljudi koji su aktivni na javnoj sceni povijest izabire kao one kojih će se sjećati. Miko Tripalo je jedan od njih i za to postoji važan razlog. Osim što je odlučno doprinio demokratizaciji Hrvatske, također je bio jedan od onih koji su usadili temelj nekim drugim, boljim odnosima – ne samo kada je riječ o užoj politici nego i o međunacionalnim odnosima u status Hrvatske kao tada republike u SFRJ. Međutim, to nije sve. Miko Tripalo je i oličenje tranzicije nekadašnjeg SK u socijaldemokraciju’, kazao je Josipović.

tdus

Uz Roglića, Mesića i Josipovića polaganju vijenaca nazočili su supruga Mike Tripala Vinka, brojni članovi Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, predstavnici Viteškog alkarskog društva i drugi uzvanici.

tdus

Dodajmo kako se program ‘Tripalovih dana u Sinju’ nastavlja sutra u 9 sati i 30 minuta u Alkarskim dvorima kada će jedan od govornika biti i aktualni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh