tommy
vrlika
utd banner
Diskonti Toni
baner donlic
božo
Banner CORE HIT RADIO

Otvoreno pismo poreznog obveznika BK poteštatima

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2013
sigurnost_spijuni_nadzor

Porezni obveznik Branko Kelava, desetak sati nakon završetka tematske sjednice Gradskoga vijeća Grada Sinja, uputio je otvoreno pismo poteštatima, kojeg objavljujemo u cijelosti.

Dragi gradonačelniče, dragi gradski vijećnici, dragi čitatelji Ferate,

Nakon tematske sjednice Gradskog vijeća održane 28. studenog 2013. godine s točkom dnevnog reda „Prijedlog Zaključka o zauzimanju stava gradnje Gradske sportske dvorane Sinj“ te nakon viđene rasprave ponukali ste me da istražim problematiku trošenja novca poreznih obveznika i po ovom pitanju.

Ne ulazeći u političku odluku o potrebi izgradnje dvorane, projektnom rješenju njene veličine, prioritetu njene izgradnje prvenstveno me je zabrinulo ponovno nepridržavanje pozitivnih zakonskih propisa. Neosiguravanjem cjelokupnog iznosa za izgradnju dvorane pokazuje da se Gradonačelnik opet nije pridržavao pozitivnih odredbi Zakona o javnoj nabavi.

Točno je da se u postupak javne nabave može krenuti i ako novčana sredstva nisu osigurana, ali se do završetka postupka javne nabave moraju osigurati. Ako se sredstva do završetka postupka javne nabave ne osiguraju, javni naručitelj (Grad Sinj) mora bez odgode poništiti postupak javne nabave prije sklapanja ugovora o javnoj nabavi, odnosno okvirnog sporazuma (Stavak 1, Članak 100, Zakon o javnoj nabavi). Iako su znali da nemaju osigurana sva sredstva nisu poništili postupak javne nabave već su sklopili ugovor za iznos od 12.830.561,72 HRK (s PDV-om) što je 2,24% (!) manje od procijenjene vrijednosti nabave.

Rok završetka svih radova je 12 mjeseci. Prema Zakonu o javnoj nabavi i Zakonu o obveznim odnosima nastupile su obaveze za Grad Sinj koje sada mora izvršiti. Izvršenje ugovora o javnoj nabavi mora biti u skladu s uvjetima određenim u dokumentaciji za nadmetanje i odabranom ponudom. Potpisivanje novih ugovora između Gradonačelnika i Zajednice ponuditelja o parcijalnom financiranju i produženju roka izgradnje je kršenje Zakona o javnoj nabavi. Predviđeni rok završetka izgradnje dvorane je 12 mjeseci (rujan 2014) i produženje ovog roka su bitne izmjene ugovora o javnoj nabavi i Grad Sinj je obavezan provesti novi postupak javne nabave jer uvodi uvjete koji bi da su bili dio osnovnog postupka javne nabave omogućili odabir drugačije ponude (Članak 105. Zakon o javnoj nabavi).

Ako Grad Sinj ne osigura sredstva za plaćanje izvedenih radova platiti će dodatne troškove za nadoknadom štete izvođaču. Svako kašnjenje u plaćanju od rokova iz postupka javne nabave daje pravo zajednici ponuditelja (Poljud vile d.o.o. i Cetina d.d. Sinj) pravo na odštetu. Kolika će ta šteta biti ovisi o troškovima koje će prikazati izvođač. Ovih dana je aktualan slučaj o nadoknadi visoke odštete jednoj austrijskoj firmi od strane nekoliko gradova i općina u Slavoniji.

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihod gradskog proračuna je bio 27,6 milijuna. Slijedeće godine morate odvojiti 10 milijuna kuna za ovaj ugovor. Ako se slijedeće godine dvorana bude financirala samo iz gradskog proračuna neće biti novaca za isplatit sve plaće u Gradu Sinju.

Zbog toga da ne bi nastala još veća šteta pozivam:

1. Gradonačelnika i vijećnike s nezavisne liste dr. Stipislava Jadrijevića:

a. Da osiguraju sredstva za potpuni završetak izgradnje dvorane,
b. Ako ne osiguraju sredstva za završetak izgradnje dvorane neka snose političku odgovornost zbog kroničnog nepoštivanja Zakona o javnoj nabavi.

2. Predsjednika Gradskog vijeća i vijećnike HDZ-a:

a. Neka iskoriste političku bliskost sa županijskom vlašću i osiguraju sredstva za izgradnju dvorane iz županijskog proračuna, ili
b. Neka budu PROTIV donošenja proračuna Grada Sinja u kojem će biti cjelokupna sredstva za izgradnju ove dvorane zbog toga što gradonačelnik nije poštivao odredbe Zakona o javnoj nabavi.

3. Vijećnike SDP-a:

a. Neka iskoriste političku bliskost s državnom vlašću i osiguraju sredstva za izgradnju ove dvorane iz sredstava nekog ministarstava, ili
b. Neka budu PROTIV donošenja proračuna Grada Sinja u kojem će biti cjelokupna sredstva za izgradnju ove dvorane zbog toga što gradonačelnik nije poštivao odredbe Zakona o javnoj nabavi.

4. Vijećnike s nezavisne liste Miro Bulj:

a. Da glasaju ZA proračun Grada Sinja u kojem će biti predviđena sredstva za izgradnju dvorane kako ne bi nastala još veća šteta za Grad Sinj,
b. Neka glasaju PROTIV proračuna Grada Sinja za financiranje dvorane jer se nalaze u blagom sukobu interesa, ali sigurno u nemoralnom dijelu, zbog toga jer je prokurist tvrtke koja gradi dvoranu ujedno bila na njihovoj listi za Gradsko vijeće pod rednim brojem 18.

„Stručne službe Grada Sinja“ odnosno sam Gradonačelnik (jer je prema članku 54. Statuta Grada Sinja gradonačelnik odgovoran za ustavnost i zakonitost akata upravnih tijela Grada) su neuko pripremili dokumentaciju za javno nadmetanje i proveli sami natječaj i ovom prilikom neću detaljnije komentirati, ali ću čestitati gradonačelniku jer sam na sjednici Gradskog vijeća čuo da je postao i projektant te projektirao dvoranu. Nisam dobro čuo je li završio arhitektonski ili građevinski fakultet. Dobro nam došao, kolega!

Sada je vrijeme donošenja proračuna (gradskih, županijskih, državnih) pa dragi moj gradonačelniče i gradski vijećnici ispravite učinjene pogreške i svoj rad dovedite unutar pozitivnih zakonskih propisa ove naše europske domovine, te se odgovornije odnosite s trošenjem novca koji su skupljeni od poreznih obveznika. U protivnome, budite spremni da snosite političku ili neku drugu odgovornost, možda kaznenu.

Lijep pozdrav,
Vaš porezni obveznik
Branko Kelava

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh