BANNER FERATA

Panis militaris u Tiluriju

Autor/ica
Objavljeno: 15 svibnja, 2019

Izvor: Muzej triljskog kraja

Rimski vojni logor Tilurij u kojem je tijekom 1. pol. 1. st. boravila VII. legija bogat je raznovrsnim spomenicima. Iz njih crpimo zanimljive podatke o svakodnevnici i načinu života rimskih vojnika na području današnjeg sela Gardun kod Trilja.

Život rimskih vojnika nije bio nimalo lak: kad nisu ratovali, bili su podvrgnuti iscrpljujućim treninzima, višednevnim marševima, a dužnost im je bila i gradnja cesta, mostova, akvadukata te druge civilne infrastrukture. Sve je to zahtijevalo veliku količinu energije, a time i odgovarajuću prehranu. Koliko su kalorija vojnici dnevno unosili i je li među njima bilo vegetarijanaca? Koja je bila osnovna vojnička namirnica i što su pili da utaže žeđ?…

Sve znatiželjnike gladne znanja pozivamo u Muzej triljskog gdje će dobiti odgovore na ova i druga pitanja o tome kako su se hranili rimski vojnici. Predavanje povodom Međunarodnog dana muzeja i 24. edukativne muzejske akcije pod nazivom (PRE)HRANA održat će dr. sc. Vinka Matijević u petak, 17. svibnja u 19 sati u Muzeju triljskog kraja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh