BANNER FERATA

Petar Maretić: Povežimo urbanu i ruralnu Hrvatsku

Autor/ica
Objavljeno: 21 svibnja, 2020
petar maretic

Pandemija koronavirusa pokrenula je brojna pitanja vezana za gospodarske djelatnosti u Hrvatskoj, osobito u poljoprivredi. Mnoge zemlje zatvorile su granice i zabranile izvoz hrane s namjerom da osiguraju dovoljno za svoje stanovništvo. U takvoj situaciji postalo je jasno koliko znači domaća proizvodnja hrane. Sve je to potaknulo brojne građane da počnu razmišljati o bavljenju poljoprivredom, barem za osobne potrebe. S druge strane, veći proizvođači odlučili su se na još veću proizvodnju No, poteškoća je puno.

Petar Maretić, općinski vijećnik Općine Dicmo i bivši županijski vijećnik zalaže se za poljoprivrednu proizvodnju i opstanak OPG-ova. Maretić navodi da je Dalmacija, pogotovo polja u dalmatinskom zaleđu kao što su Sinjsko, Imotsko i Petrovo polje u Drnišu, dobar primjer neulaganja dosadašnjih Vlada RH u poljoprivrednu proizvodnju.

‘Umjesto da hrane Dalmaciju, naša polja su većim dijelom zarasla u korov i postala simbol modernog načina života. Umjesto zdrave i kvalitetne hrane, proizvedene na domaćim poljima, ovisimo o stranim trgovačkim lancima i uvoznim lobijima kojima je na prvom mjestu vlastiti profit, pa i pod cijenu našeg zdravlja’, ističe Maretić.

Kao dobar primjer lošeg odnosa prema polju i proizvodnji hrane Maretić je naveo Sinjsko polje i Prvi lateralni kanal kojim, umjesto vode za navodnjavanje, teku fekalne vode s područja grada Sinja.

‘Tu se još jednom pokazala neodgovornost raznih institucija i odgovornih osoba koje prebacuju odgovornost jedna na drugu.’

Kao županijski vijećnik Splitsko-dalmatinske županije Maretić je često predlagao veća ulaganja u poljoprivredu i pozivao na ozbiljniji odnos prema poljoprivrednoj proizvodnji.

‘Jedna od ideja bila je i uvođenje toplih obroka u škole, kroz koju bi se ostvarila suradnja s lokalnim OPG-ovima. Na žalost, neke druge teme su dobile prednost, a danas osjećamo posljedice takve politike. Ne želim niti zamisliti kakve bi posljedice nastale da su zbog virusa granice ostale zatvorene još nekoliko mjeseci.’

Maretić kaže kako je zbog cijele situacije odlučio pojačati svoj politički angažman te svojim imenom i prezimenom zastupati promjene dosadašnjih politika i predlagati novi odnos, kako prema poljoprivredi tako i prema ostalim segmentima koji utječu na našu svakodnevnicu.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh