mel

Pismo poslano iz Splita 1928. u Brnaze još neotvoreno

Autor/ica
Objavljeno: 30 studenoga, 2023
pismo naslovna

Naš cetinski kraj prepun je bogate kulturno-povijesne baštine koja se na poseban način prezentira kroz brojne muzeje, zbirke i galerije. Međutim, podosta je onih kojima je kolekcionarstvo jedan veliki hobi. Jedan od njih svakako je poznati kolekcionar, sakupljač etno blaga Marinko Poljak iz Glavica.

pismo poljak

Ovoga puta za zanimljivu priču nismo trebali pohoditi njegov svojevrsni obiteljski muzej na Poljakovoj glavici, jer je Marinko sa zanimljivim predmetom stigao izravno u našu redakciju, naglašavajući kako je pronašao zaista nešto vrijedno.

‘Došao sam vam nešto pokazati nešto za što mislim da je nešto posebno. Prije izvjesnog vremena od jednog gospodina Vučkovića iz Brnaza dobio sam jedno pismo u plavoj kuverti, koje datira iz daleke 1928. godine i to još neotvoreno. Poslano je na adresu njegovog pretka, datuma 4. svinja te godine. Dao mi je ovo pismo znajući kako se bavim sakupljanjem etno-blaga, starih predmeta, slika, pisama i sličnih stvari’, kazuje nam i  pokazuje Marinko nesvakidašnje pismo.

pismo

Uvjerili smo se i osobno da je pismo izvjesnom Frani Vučkoviću te godine pismo poslala Splitska trgovačka banka – Split. Na prednjoj strani kuverte vidljivi su adrese pošiljatelja i primatelja kao i potvrde o povratku pisma nakon što nije zaprimljeno. Na drugoj strani te neotvorene kuverte vidljivi su potpisi i poštanske markice.

pismo

‘Vidi se lijepo na ovoj strani da pismo nije otvarano. Preko preklopa stranica još su poštanske markice na kojima su iz te godine poštanski biljezi oznaka Kraljevine SHS. Tu su i biljezi kojima se ovjeravalo u raznim godinama kako pismo nije došlo do onoga kojemu je namijenjeno. Vidljivo je da tu ima poštanskih biljega novije dobi, pa do današnjeg vremena. Zato mi je čudno kako pismo, iako je dolazilo više puta, nije otvoreno. Ni sam gospodin koji mi je pismo dao ne zna kako je sačuvano, a nedavno ga je i slučajno pronašao’, pojašnjava nam Marinko ističući kako neće otvarati pismo.

‘Otvaranjem bi ono izgubilo svoju vrijednost. Tko zna što je unutra napisano. Možda je neki dopis o novcu i potraživanju od navedenog gospodina što mu je poslala tadašnja banka, recimo kao danas ovrha, pa netko ne otvara. Neka stoji, bit će na istaknutom mjestu u mojoj kolekciji’, kazao nam je Marinko Poljak o nesvakidašnjem pismu koje stoji zatvoreno, a upućeno je i pečatirano davne 1928. godine.

ferata@ferata.hr
0997370409