Počela s radom ambulanta Covid-19 na Mertojaku

Autor/ica
Objavljeno: 23 ožujka, 2020

 

Ambulanta Covid

U subotu, 21. ožujka s radom je započela COVID-19 ambulanta na Mertojaku,  na adresi Doverska 2, Split. Smještena je u prostorima u kojima su bile ambulante posebnog dežurstva za obiteljsku medicinu, pedijatriju i stomatologiju. U prvih 48 sati rada ambulantu su posjetila 73 pacijenta, od čega je 6 upućeno infektologu u bolnicu, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Ambulanta je otvorena 24 sata dnevno uz mogućnost telefonske konzultacije s djelatnicima na broj 669-264.

U ovom trenutku radi pet timova, a spremno ih je još pet. Na taj način može se promptno, u slučaju potrebe, pokrenuti i druga COVID-19 ambulantu na istoj lokaciji da se poveća protočnost pacijenata odnosno kapacitet primanja.

Svaki tim se sastoji od liječnika i medicinske sestre, a timovi rade u smjenama od 12 sati (od 7 do 19 nakon čega dolazi slijedeći tim koji radi od 19 do 7).

Ambulanta je ustrojena kao mjesto probira za pacijente sa simptomima akutne respiratorne infekcije. Nakon detaljnog uzimanja podataka o kretanju pacijenta, odnosno epidemiološke anamneze (odakle dolazi, da li je bio u kontaktu s osobom kojoj je propisana mjera samoizolacije ili je bio u kontaktu s osobom kojoj je postavljena sumnja ili dokazana COVID-19 infekcija, itd.) te tegobama i zdravstvenim problemima zbog kojih je osoba došla, liječnik odlučuje o daljnjem postupanju.

U slučaju postavljanja sumnje na COVID-19 infekciju kontaktira se dežurni liječnik Klinike za infektologiju KBC Split te se pacijenta dogovorno upućuje na infektologiju.  Pacijenta u KBC Split odvozi osoba koja ga je dovela (član obitelji i sl.). U slučaju da je opće stanje pacijenta loše ulazi u sobu za samoizolaciju u kojoj boravi dok ne dođe po njega sanitetski prijevoz ili tim HMP kojeg poziva liječnik našeg tima.

Iz Stožera su napomenuli  da ova ambulanta nije ovlaštena za odlučivanje o testiranju na COVID-19, niti se u njoj testiranje provodi.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh