semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Počela trodnevna fešta u Vučkovića

Autor/ica
Objavljeno: 17 kolovoza, 2013

vuckovici_bara_festa7

Nadmetanjem 16 alkarića za Baru i pučkim slavljem jučer su počeli Dani 58. Vučkovića dječje alke.

Bara je otišla u Zagreb jer pobjednik sedmogodišnji Filip, alkarskog imena Coto, živi u hrvatskoj metropoli. Kao i svi Vučkovići, tako i Filipovi roditelji u kalendaru svojih godišnjih aktivnosti obavezno, već nekoliko godina, svoje godišnje odmore planiraju za dane Velike Gospe, kako bi bili i na fešti u svom rodnom naselju. Kada je nakon pripetavanja Coto pogodio usridu sreći i veselju na trkalištu, a poslije i u kući glave obitelji dida Ivana zvanog Dudum, nije bilo kraja. Pivalo se i častilo i mlado i staro. Dok je otac Ivan donosio sokove, sladolede, kolače, did i baba iz konobe su izvadili pršut star tri godine kako bi se počastilo selo i ljudi u čast unuka Cota.

‘Ovo mi je jedan od najsretnijih dana u životu. Ovo je prvi alkarski trofej u našoj kući. Toliko sam ponosan da ne znam što ću više kazati’, govori nam Did Ivan dok reže pršut i časti goste.

Bilo je i suza radosnica, posebno majke alkarića Cota.

‘Ne mogu vam opisati koliko smo sretni. Živimo u Zagrebu, a on se po cijelu godinu sprema za Alku. Zove dida, baku i prijatelje i pita kako je ovdje, je li se spremaju za Alku’, kazuje presretna majka pobjednika Bare, koja je podrijetlom iz Rame.

Dok se kod Duduma feštalo u čast unuka Cota, na sportskom centru navrh sela igrala se zanimljiva nogometna utakmica. Snage su odmjerili stari i mladi plemena Vučkovića. Nakon uzbudljivih 40 minuta utakmice u kojoj nije bilo pobjednika 6:6, pristupilo se izvođenju kaznenih udaraca. Spretniji i sretniji bili su veterani Peve, Maći, Mile, Pucak, Barba, Bećo (koji se ozlijedio pa mu je supruga cijelo večer stavljala led na nogu) i ostali koji su pobijedili ukupnim rezultatom 11:10.

Potom se s vrha sela sve preselio na dnu Vučkovića, na guvno, gdje se feštalo uz velike količine ribe i razno piće, koje je za svoje sumještane i sve ljude dobre volje pripremila Udruga Dječja Vučkovića alka.

Vrhunac večeri bila je šaljiva dramska predstava ‘E kako je to nekada lipo bilo’. Kako je to prije sedamdeset godina bilo u kućama Zagore, na polju, kako se živilo i kako se veselilo i svađalo, prikazala je dramska sekcija KUD Kamešnica iz Otoka. Otočkim glumcima-amaterima pridružio se i naš poznati komičar Ivan Delaš – Baba Manda. Kako bi sve proteklo po Vučkovića protokolu brinula se šarmantna voditeljica Vesna.

Vučkovići nastavljaju sa svojim Danima alke. Danas nakon Čoje, počinje u 18 sati, održat će se trka veterana, a poslije je na programu nastup folklornih skupina iz Sinja, Glavica, Brnaza i Hrvaca te Sinjskih mažoretkinja.

I za večeras organizatori fešte pripremaju besplatnu hranu i piće za sve koji dođu u Vučkoviće. Što će tek biti sutra, za kada se priprema pečeni vol. Evala Vučkovići, neka je sritno!

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh