Počele edukacije o proizvodnji sira

Autor/ica
Objavljeno: 9 listopada, 2014
proizvodnja_sira

Ovčarstvo je tijekom povijesti bilo jedna od najvažnijih poljoprivrednih djelatnosti na većem dijelu Cetinskog kraja. Ta djelatnost davala je nekoliko značajnijih prehrambenih proizvoda, uz kvalitetno meso i mlijeko, tu je svakako i ovčji sir koji je, kao i mkozji sir, bio prava delicija. 

Iako je sve manje onih koji se bave ovom poljoprivrednom granom, postoje i oni koji su prepoznali potencijal i važnost revitalizacije ovčarstva u cilju očuvanja autohtonih proizvoda. Obzirom da su se razvile nove tehnologije i da se širi paleta proizvoda u kojima upravo proizvodnja sira ima značajnu ulogu, Poljoprivredno savjetodavna služba RH organizira predavanja za proizvođače sira.

Kako bi poljoprivrednicima koji se žele i dalje baviti stočarstvom i proizvodnjom sira pomogli u usavršavanju, Poljoprivredno savjetodavna služba Sinj počela je danas s praktičnim prikazom proizvodnje za stočare s područja Vrlike. ‘Tradicija – znanje – edukacija’ glavni je značaj ove prve praktične radionice, istaknula je mr.sc Ivana Župić.

‘Danas smo organizirali jednu praktičnu radionicu na kojoj je gošća naša kolegica iz šibensko-kninske županija Dubravka Kajić, koja će pokazati proizvođačima mlijeka kako da izbjegnu neke osnovne pogreške koje rade pri proizvodnji sira. Pokazat će kako se priprema mlijeko za sirenje, neke nove vrste sireva, nove recepte za škripavac, naš tradicionalni domaći sir, a bit će i govora o proizvodnji kozjeg sira’, kazala je mr.Župić ističući kako je ovo prva ovakva edukacija na području Županije splitsko-dalmatinske.

Nakon Vrlike tijekom ovog mjeseca edukacija bi se trebala provoditi i na ostalom području Cetinskog kraja, jer za to zainteresiranih ima.

Ovo nije jedina stručna tema koja će biti provedena od strane Poljoprivredne savjetodavne službe Sinj kroz mjesec listopad.

‘Već smo trebali krenuti s jednom edukacijom koja se odnosi na sve korisnike sredstava za zaštitu bilja. Priručnik za ova predavanja je gotov i čekamo zeleno svjetlo Ministarstva poljoprivrede da krenemo u tu edukaciju u kojoj će savjetodavna služba odraditi veći dio edukacija za OPG-a. Edukacije će početi ili krajem listopada ili početkom studenoga, nakon što vlasnici OPG-ea ispune prijave za njih’, kazala je mr.sc Ivana Župić ističući kako je ovo poučan način da se smanji rizik i štetni učinci uporabe pesticida na zdravlje ljudi i na okoliš.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh