ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Počele pripreme kandidata za 306. Alku

Autor/ica
Objavljeno: 12 lipnja, 2021
IMG

Na sinjskom hipodromu jučer su počele pripreme za 306. Sinjsku alku.

Ispred Alkarske ergele alkarskog vojvodu Boška Ramljaka dočekali su kandidati za ovogodišnja alkarska nadmetanja, predvođeni alaj-čaušom Ivicom Filipovićem Grčićem. Nakon kratkog obraćanja, alajčauš je pročitao imena kandidata koji će se pripremati za ovogodišnju Alku, a koji je usuglašen na sastanku Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva: alajčauš Ivica Filipović Grčić, zamjenik alajčauša Ante Runje, Josip Benja, Stipe Bogdan, Josip Čačija, Davor Dalbello, Jure Domazet Lošo, Miro Filipović, Denis Gugić, Josip Gugić, Andrija Hrgović, Frano Ivković, Josip Jadrijević, Dino Laštre, Josip Lipotić Piroga, Nenad Marić, Ante Mastelić, Luka Paleško, Alen Poljak, Pavao Prolić, Tino Radanović, Mario Runje, Paulo Stupalo, Davor Svalina, Marko Šuća, Mario Šušnjara, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Filip Vučemilo, Branimir Vučković, Mirko Vučković, Ante Zorica, Ivo Zorica i Mihovil Župa.

IMG

U pozdravnom govoru vojvoda Boško Ramljak kazao je da od svih koji sudjeluju u pripremama očekuje odličan rad i poštivanje postavljenih zadaća te je naglasio:

‘Uistinu je ovo lijepa slika vidjeti vas, mladost koja je garancija uspješnosti Alke u svakom pogledu. Alkari svakako u prvom planu, pa alkarski momci, onda dolaze drugi dijelovi koji čine alkarske svečanosti. Slijede vam pripreme po polju i drugim mjestima, a onda i prove na trkalištu. Moramo biti ponosni što smo mi ti koji predstavljamo našu Alku. Međutim, svi smo prolazni, a Alka ostaje. I dok imamo tu čast biti dio toga, odradimo to na ponos naših starijih i svih i žitelja Sinja i cetinskog kraja te cijele Hrvatske. Vjerujem kako ste svi svjesni tih činjenica i neka vas i sve nas u svemu prati zagovor naše Nebeske Majke, naše Čudotvorne Gospe Sinjske’, kazao je između ostalog vojvoda Ramljak.

Alaj-čaušu Ivici Filipoviću Grčiću ovo su osme pripreme koje provodi. Kazao je kako nema posebnih odstupanja ove godine.

‘Lani smo imali dvije grupe s kojima smo provodili pripreme i prove, a razlog je koronavirus. Sada je došlo do popuštanja epidemioloških mjera i zajedno ćemo imati pripreme u Sinjskom polju, utorkom i petkom do 1. srpnja. Nakon toga ide svakodnevno vježbanje, a sredinom srpnja, kada se steknu uvjeti, počet ćemo s provama na trkalištu. Danas ćemo dekonzervirati opremu i sve pripremiti za utorak’, kazao je Ivica Filipović Grčić.

Pored 36 kandidata ovoj prozivci nazočili su i sedmorica mladića koji su priključeni aktivnostima priprema. Zbog popunjenog broja kandidata oni ove godine neće biti pripravnici, ali VAD na njih ozbiljno računa u idućem razdoblju.

‘Ovo je budućnost Alke. Mladi momci koji su svakodnevno s konjima i vježbaju na raznim hipodromima. Među njima ima uspješnih preponskih jahača, prvaka države. Međutim, zbog tehničkih stvari, odnosno broja konja i opreme ove godine neće biti u statusu vježbenika, ali će dolaziti na hipodrom pomagati sve što je potrebno i biti sa starijim kolegama’, istaknuo je vojvoda Ramljak, pozivajući starije alkare da sva znanja prenesu na ove mlade, na onaj način kako su i njima to prenosili stariji alkari.

IMG

Uz vojvodu Ramljaka početku alkarskih priprema nazočili su arambaša Ivo Vukasović, domaćin VAD-a Jerko Ivandić, djelatnici Alkarske ergele na čelu s upraviteljem Stipom Šimundžom.

Podsjetimo, ovogodišnja alkarska nadmetanja održat će se 6. kolovoza Bara, 7. kolovoza Čoja i 8. kolovoza Alka.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh