fruhwald
otvorena vrata

Počele prove na Alkarskom trkalištu

Autor/ica
Objavljeno: 16 srpnja, 2020
prove

Nakon prvog dijela priprema koje su odradili u Sinjskom polju, kandidati za ovogodišnja 305. alkarska nadmetanja pripreme su danas započeli na Alkarskom trkalištu.

Prije polaska na trkalište gvardijan Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo blagoslovio je alkare i konje.

prove

Alajčauš Ivica Filipović Grčić kaže kako je zadovoljan dosadašnjim pripremama alkara.

‘Prvi dio priprema u Sinjskom polju prošao je dobro, bez ijedne ozljede jahača i konja. Mi smo spremni, evo danas smo prvi dan došli na trkalište. Je da nas je danas malo kiša okupala, ali pošto cijelu godinu jedva čekamo izaći na trkalište, ne odustajemo, danas smo mokri i po kiši ovdje jahali’, kazao je alajčauš.

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, po prvi puta alkari se pripremaju naizmjenice u dvije grupe.

‘Jedna grupa – njih 15 ide sa mnom, a druga grupa s mojim zamjenikom, dakle ne idemo iste dane. Tako da ako, ne daj Bože, virus i uđe u jednu grupu, ostaje druga grupa od 15 ljudi. Minimalan broj alkara za otrčati Alku je 11, imamo ađutanta, tri u pratnji, a to je sasvim dovoljno za odraditi Alku’, naglasio je alajčauš Ivica Filipović Grčić.

prove

Danas i sutra alkari se pripremaju bez koplja, a prove s kopljem trebale bi početi u ponedjeljak te će se  održavati svakog dana osim nedjelje s početkom u 18 sati. Zadnjeg tjedna prova alkarima će se na trkalištu pridružiti alkarski momci.

Prvi dan prove na Alkarskom trkalištu pratila je tek nekolicina naših sugrađana, a razlog tome je zasigurno kiša koja je u Sinju požčela padati netom prije početka prova.  Nema sumnje kako će u narednim danima posjećenost biti znatno veća. Sve one koji će narednih dana pratiti prove alkara iz Viteškog alkarskog društva su pozvali da se pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno da održavaju fizičku distancu.

prove
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh