svabo

Počele prove na Alkarskom trkalištu

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2013
prove_alkara02

Tekst: VAD Sinj

Alkarski vojvoda Ante Vučić na Hipodromu je obavio prozivku alkara, te obznanio odluku kako će s provama nastaviti svih 30 kandidata koji su se od sredine svibnja do danas pripremali u sinjskom polju i piketu.

Nakon pozdrava sa sudionicima okupljanja, Vučić je u pozdravnom govoru naglasio:

‘Po svim izviješćima koje sam dobio, a posebno od alajčauša Tonća Bešlića, ove pripreme do sada odrađene besprijekorno, što mora veseliti sve nas u VAD-u. Veseli činjenica kako nije bilo nikakvih problema ni u pogledu zdravstvenih pitanja i kod jahača niti konja. Isto tako ponosan sam na vaše ponašanje i rad kroz cijelu godinu, a ne samo u ove dane kada se pripremate za alkarske svečanosti, jer tako se moraju ponašati svi oni koji žele biti dio svečanosti u kojima se štuju Sinjska Alka i Čudotvorna Gospa Sinjska.’

Alkarski vojvoda, potom je izvijestio okupljene kako će uz 23 kandidata koja su do sada bila u alkarske povorci, u provama na trkalištu sudjelovati i 7 vježbenika.

‘Svi će te proći ove prove u naredna dva tjedna, a onda ću donijeti odluku o alkarima kopljanicima i sudionicima u povorci. Želim da i vi mlađi kandidati osjetite draž trkališta, osjetite tu atmosferu, sve kako bi jednog dana što spremnije ušli u sama alkarska nadmetanja.’

Nakon pozdravnih riječi vojvode svi određeni za današnje prove, njih 20, izvelo je konje iz štale, a na sve prisutne božji blagoslov uputio je fra Kristijan Perković. Nakon toga alkarski kandidati zajedno su se uputili na trkalište gdje je održan prvi trening bez koplja i gađanja alke, kako bi se konji što kvalitetnije priviknuli na uvjete i ambijent.
Prvog dana prova održane su dvije trke, uz dobru posjetu Sinjanki i Sinjana, među kojima je tradicionalno najviše bilo onih najmlađih.

Od ponedjeljka kandidati počinju pripreme s kopljem u ruci, koje će se održavati od 18 sati.

Donosimo popis 30 kandidata koji će sudjelovati u pripremama za 298. alkarske svečanosti:
Tonći Bešlić (alajčauš), Kristijan Bikić, Josip Čačija, Jure Domazet Lošo, Alen Filipović Grčić (prošlogodišnji slavodobitnik), Hrvoje Filipović Grčić, Ivica Filipović Grčić, Denis Gugić, Andrija Hrgović, Dušan Ivandić, Frano Ivković, Nenad Marić, Joško Masnić, Tino Radanović, Ante Runje, Mario Šušnjara, Martin Šušnjara, Frano Talaja, Petar Tomašević, Marko Vrca, Mladen Vučković, Ante Zorica, Ivo Zorica (zamjenik alajčauša), Stipe Bogdan, Mislav Franchini, Stipe Jukić, Bože mandac, Alen Poljak, Mihovil Župa i Josip Jadrijević.

prove_alkara01

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh