Jadrantrans

Počinje cijepljenje protiv gripe, cijepiti se može i u Ljekarni SDŽ Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 16 listopada, 2020
gripa cijepljenje

U ponedjeljak, 19 listopada, počinje cijepljenje protiv gripe, a cjepivo  je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija, izvijestio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ove godine, zbog pandemije COVID-19 cijepljenje je omogućeno i u pojedinim ljekarnama, među kojima je i Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije Sinj.

HZJZ ove godine je naručio četverovalentno cjepivo protiv sezonske gripe, čiji je sastav sukladan preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu. Sastavni dio cjepiva za sezonu 2020/2021 su cjepni sojevi:  A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09; A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2); B/Washington/02/2019 (B/Victoria); B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).

Ove je godine nabavljeno 460 tisuća doza cjepiva, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine, a u tijeku je i nabava dodatnih 130 tisuća doza.

Većina cjepiva ide liječnicima obiteljske medicine te se očekuje kako će ono u zdravstvene ustanove biti distribuirano u tri dijela. Trenutno je u distribuciji 220 tisuća doza, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240 tisuća. Dodatne količine od 130 tisuća doza se očekuju početkom prosinca.

‘Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. Nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu i nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada, kada raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva’ ističu iz HZJZ.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina, zbog čega će veće količine cjepiva distribuirati u ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije. Svi koji se žele cijepiti trebaju se javiti izabranim liječnicima, a termin za cijepljenje potrebno je dogovoriti telefonskim putem. Ako osoba nema izabranog liječnika moći će se cijepiti u županijskom zavodu za javno zdravstvo, o čemu se treba informirati i zatraži termin telefonom.

Zbog pandemije COVID-19 cijepljenje protiv gripe, za one koji nemaju ptravo na besplatno cijepljenje, ove je godine omogućeno i u pojedinim ljekarnama.  Prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta.

‘Naša ljekarna ove godine sudjeluje u programu Hrvatske ljekarničke komore. Od početka epidemije COVID-19 stalno smo na prvoj crti, s obzirom da je naše radno vrijeme od 0 do 24 sata, tako da ove godine sudjelujemo i u projektu ‘Cijepljenje u ljekarnama 2020.’ kojeg provodi HLJK. Cijepljenje u ljekarnama provodit će se od ponedjeljka, 19. listopada do petka, 24. listopada, dva sata dnevno, a prema potrebi i duže. Točan termin dogovorit ćemo s liječnicom iz sinjske ispostave županijskog Doma zdravlja, koja će cijepljenje i obavljati’, rekla nam je voditeljica Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije Sinj, mag. pharm. Nada Babić.

Svi koji se žele cijepiti u Ljekarni SDŽ Sinj sve informacije i termin za cijepljenje mogu dogovoriti pozivom na broj telefona 021/821108.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh