mel

Poduzeće sa sinjskog područja oštećeno za više od 10.000 eura

Autor/ica
Objavljeno: 24 svibnja, 2023
Safety net bitka za sigurnost

Izvor: PU splitsko-dalmatinska

Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je prijavu poduzeća sa sinjskog područja koje je oštećeno za iznos veći od 10 tisuća eura. Naime, tijekom mjeseca travnja nepoznati počinitelj je preko elektroničke pošte slične elektroničkoj pošti dobavljača naveo odgovorne osobe oštećene tvrtke da za plaćanje medicinske opreme uplate izvrše na drugi račun, izvijestili su iz PU splitsko-dalmatinske:

‘Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje. Ovakva vrsta prijevare (prijevara s računima) odvija se tako da ciljanoj tvrtki pristupa netko tko se pretvara da predstavlja dobavljača, odnosno davatelja usluga. Svom cilju prevaranti pristupaju telefonskim pozivom, slanjem pisma, e-pošte (kao što je to bilo u ovom slučaju). Prevaranti potom traže da se bankovni podaci o plaćanju (odnosno pojedinosti o bankovnom računu primatelja) budućih računa promijene, a novi navedeni račun kontrolira prevarant.’

S ciljem informiranja građana i prevencije, Policijska uprava splitsko-dalmatinska pokrenula je preventivnu kampanju SafetyNet-Bitka za sigurnost. Na internetskoj stranici Policijske uprave splitsko-dalmatinske građani na jednom mjestu mogu saznati sve informacije o raznim vrstama računalnih prijevara. U želji da informacije budu građanima što dostupnije, na plakatima ove preventivne akcije nalazi se i QR code koji omogućuje da se jednostavno, jednim klikom, dobiju sve informacije o vrstama prijevara i načinu zaštite.

ferata@ferata.hr
0997370409